در این مقاله از سایت حقوقی پرشیا به مطالبی در مورد شکایت از کارفرما میپردازیم. کارفرما کسی است که افرادی را برای انجام امور خود استخدام کرده و در مقابل امور انجام شده، پولی را پرداخت میکند. حال این مبلغ میتواند شامل حقوق، عیدی، پاداش و… باشد. کارگر نیز موظف است در مقابل دریافت این مبلغ کار خود را به درستی انجام دهد.
در ابتدای کار حتما باید قراردادی بین این دو نفر بسته شود تا اگر در آینده مسائلی پیش آمد، هیچ یک دچار مشکل نشوند. حال اگر مشکلی بین کارفرما و کارگر پیش بیاید و در واقع کارفرما به برخی از مقررات قرارداد عمل نکند، کارگر اجازه دارد تا از کارفرمای خود شکایت کند. قانون کار در همه حال پشتیبان و یاری کننده کارگران است و میتوانید روی کمک آن حساب کنید.
با ما همراه باشید
کارفرما کیست؟
کارفرما فردی حقوقی یا حقیقی است که تعدادی کارگر زیردست خود دارد و قادر است تا در مقابل کار آنها، حقوقی بپردازد. در واقع صاحب کاری که کارگران به آن مشغول هستند، کارفرما است. در حقیقت کارفرما به تمامی مسئولان و مدیرانی گفته میشود که میتوانند سازمانی را اداره و مدیریت کنند و در برابر کار کارگران، به آنها حقوقی پرداخت نمایند.
کارگر کیست؟
کارگر فردی است که در مقابل دریافت میزان حقوقی، برای فردی به نام کارفرما کار میکند. در حقیقت تمامی افرادی که برای شخص دیگری کار میکنند، کارگر هستند. فرد کارگر موظف است تا در محل کار خود به شکل منظم و دقیقی کار کند. البته کارگران نوعهای گوناگونی دارند و به کارگر روزمزد، دائمی، تماموقت، پارهوقت و… تقسیم بندی میشوند.
روابط کارفرما و کارگر
قانون و مقررات حاکم بر روابط دو طرف کارفرما و کارگر، قانون کار است که هر کدام از طرفین موظف به تبعیت نمودن از آن هستند. این قانون کار در واقع به قوانین و مقررات کاری میپردازد و تمامی کارگران و کارفرمایان باید از قوانین حاکم بر آن پیروی کنند.
اختلافات بین کارفرما و کارگر
اختلافاتی که اغلب بین کارفرما و کارگران پیش میآید به دو دسته تقسیم بندی شده است که عبارتند از:
- اختلافات فردی و جمعی
اختلاف فردی به معنی این است که یک کارگر با کارفرمای خود اختلاف فردی دارد و این اختلاف بهغیر از آن دو نفر به کسی ربطی ندارد. به شکلی که اختلاف کارگران مختلف یا سازمانهای مختص کارگران با کارفرما در دسته اختلافات جمعی قرار دارد.
- اختلافات حقوقی و صنفی
اختلاف حقوقی در اجرای قوانین و مقررات و همچنین قراردادهای جمعی و فردی رخ میدهد. در حالی که اختلاف صنفی به اختلاف برخی از کارگران با کارفرما یا کارفرمایان به علت حقوق و منافع مربوطه رخ میدهد.
در چه صورتی می توان از کارفرما شکایت کرد؟
اگر کارفرما حقی از کارگر را ضایع کرد و یا در واقع به وظایفش پایبند نبود، کارگر قادر است تا از کارفرمای خود شکایت کند. در ادامه به بررسی برخی نمونههایی که کارگر میتواند در صورت عدم رعایت آنها، از کارفرما شکایت کند میپردازیم:
برخوردار نبودن یا عدم عقد قرارداد
مسئله اول و مهمی که اکثریت شکایتها روی آن رخ میدهد، این است که کارفرما و کارگر قراردادی نبستهاند. کارفرما و کارگر باید در ابتدای شروع کار قراردادی ببندند تا به مشکل یا مسئلهای برنخورند. در واقع برخی از کارفرمایان با عدم عقد قرارداد قصد دارد تا از برخی مقررات فرار کرده و زیر بار آنها نروند.
اکثر مواقعی که کارفرما و کارگر قرارداد نمیبندند، اوقاتی است که کارفرما قصد دارد کارگری را برای مدت زمان موقت یا غیر موقتی به کار بگیرد. در این حالت قانون کار حق را به فرد کارگر میدهد حتی اگر قراردادی بسته نشده باشد. البته لازم به ذکر است که برای موفق شدن در پرونده شکایت خود، باید مدارکاتی را مبنی بر اینکه مدتی برای فرد کارفرما کار کردهاید را به دادگاه ارائه دهید.
کاهش حقوق کارگر به وسیله کارفرما
یکی دیگر از دلایل شکایت از کارفرما توسط کارگران، در زمینه کاهش یافتن حقوق آنها است. کارفرما موظف است تمام و کمال حقوق کارگر را بپردازد و تنها فقط برخی مواقعی میتواند حقوق او را کاهش دهد. در برخی اوقات مانند پرداخت بیمه، مالیات و… کارفرما موظف است تا بخشی از هزینه را خودش پرداخت کرده و بخش دیگر را از حقوق کارگر کسر کند تا از این طریق مشکلی برای خود و کارگرانش به وجود نیاید.
کار کردن در روزهای تعطیل و جمعه
قانون کار بیان میکند یک کارگر نباید در روزهای تعطیل هفته کار کند. یعنی باید در کل 7 روز هفته، 6 روز کار کند. البته به این معنی نیست که فقط روز جمعه تعطیل است؛ کارفرما میتواند بیان کند که مثلاً روزهای کاری از دوشنبه شروع شده و شنبه هفته بعد تمام خواهد شد و در واقع یعنی روز یکشنبه را روز جمعه و تعطیل حساب میکنند. به این صورت اگر کارفرما کارگران خود را در روزهای جمعه نیز مجبور به کار کند، باید حقوق آنها را تا 40% افزایش دهد.
کار کردن بیش از حد مجاز
هر کارگر برای کار خود ساعاتی دارد و کارکردن بیش از این ساعات، خلاف قانون کار محسوب خواهد شد. قانون کار، ساعت کاری برای هر کارگر را 8 ساعت اعلام کرده و زمان کار نباید از این مقدار بیشتر باشد. تنها در حالتی کارفرما میتواند کارگر را بیشتر به کارکردن مجبور کند که در هنگام عقد قرارداد ذکر کند که برای مثال در برخی روزها نیاز به کار بیشتر و در برخی روزها، نیاز به کار کمتری میباشد، این حالت صحیح است و هیچ ایرادی ندارد. لازم به ذکر است که میزان ساعات کاری یک کارگر در هفته نباید بیش از 44 ساعت باشد.
پرداخت نکردن حقوق و مزایای کارگر پس از مرگ کارفرما
بسیاری از کارگران سؤالی در این زمینه میپرسند که آیا پس از فوت کارفرما تمامی زحمات ما به هدر خواهد رفت یا خیر؟ پاسخ این سؤال خیر است؛ اگر قرارداد یا مدارکی مبنی بر کار فرد برای کارفرما وجود داشته باشد، وراث مرحوم موظف به پرداخت حقوق و مزایای کارگر هستند و باید تمامی تعهدات کارفرما را به جا بیاورند.
تمامی موارد بالا، مسائلی هستند که اکثر کارگران به این دلایل اقدام به شکایت از کارفرما کردهاند. بهتر است قبل از شروع کار و هنگام کار دقت بالایی به خرج دهید تا شما نیز به اینگونه مشکلات دچار نشوید. در صورت داشتن هرگونه سؤال یا مشکلی راجع به شکایت از کارفرما میتوانید از وکیل حقوقی و وکیل خانواده مشورت گرفته و مسائل و مشکلات خود را حل کنید.
برای شکایت کردن از کارفرما انجام چه کارهایی لازم است؟
باید بدانید که برای شکایت از کارفرما چه مراحل و اموری را باید انجام دهید. در ادامه با مراحل شکایت از کارفرما آشنا میشوید. در ادامه این مقاله از گروه حقوقی پرشیا در دفتر وکالت شمال تهران با مواردی که باید برای شکایت از کارفرما لازم است انجام دهید آشنا میشوید.
- شعبه بیمه خود را پیدا کنید و سپس با پیدا کردن آن دیگر نیازی به گشتن شعبه اداره کار و امور اجتماعی بودن نیست؛ چرا که خود مشخص خواهد شد.
- سپس باید به اداره کار مربوط به حرفه خود رفته و از قسمت واحد ارجاع، نامهای برای شعبه بیمهگذارتان دریافت کنید.
- در صورتی که بیمه شده باشید با نامه گرفته شده موظف مراجعه به کارگزاری بیمه تأمین اجتماعی هستید.
- میزان سوابق خود را دربیاورید و فرمهای مختص درخواست را گرفته و پر کنید که در آن اطلاعاتی از جمله اطلاعات شخصی و کاری شما را خواستار شدهاند.
- سپس اداره کار نامهای مختص بر سازش به شما خواهد داد که به کارفرمای خود دهید تا در جلسهٔ سازشی که در طول 2 الی 3 هفته برگزار خواهد شد، باخبر شده و شرکت کند.
- این جلسه در اداره کار برگزار خواهد شد و دو طرف موظف هستند حضور داشته باشند و مدارکات خود را ارائه کنند و در صورت به نتیجه رسیدن، دامنه شکایت از کارفرما تمام خواهد شد. در صورت به نتیجه نرسیدن یا حضور نداشتن هر یک از افراد، این جلسه به جلسه تشخیص و شکایت از کارفرما به علت حقوق کارگر، خواهد رسید.
- جلسه تشخیص برگزار شده در اداره کار خواهد بود و نامه مربوطه به هر دو طرف داده خواهد شد. در صورت عدم توافق و اعتراض طرفین، این کار به جلسه حل اختلاف خواهد رسید.
- جلسه حل اختلاف آخرین مرحله در روند شکایت از کارفرما است که دو طرف موظف هستند حضور داشته و مدارکات خود را ارائه کنند و درنهایت رأی مبنی بر شکایت صادر خواهد شد.
مهلت شکایت کارگر از کارفرما
پرسشهای بسیاری مبنی بر اینکه آیا برای شکایت از کارفرما مدتی وجود دارد یا خیر؟ پاسخ این است که اگر کارفرما حق و حقوق کارگر را پرداخت نکرده باشد، هیچگونه محدوده زمانی برای شکایت وجود ندارد و کارگر هر زمانی حتی بعد از فوت کارفرما نیز میتواند شکایت کرده و با طی روال قانونی از طریق وراث به حق و حقوق خود برسد.
آیا برای شکایت و برنده شدن پرونده نیاز به وکیل است؟
بله؛ برای اینکه بتوانید روند مثبتی را دنبال کرده و به نتیجه مطلوبی در پرونده شکایت از کارفرمای خود برسید، نیاز است تا برای خود وکیلی بگیرید. در این صوت خواهید توانست در مدت زمان کمتری به نتیجه برسید و کارفرمای خود را متهم کنید؛ شما میتوانید از وکلای مجرب سایت حقوقی پرشیا کمک بگیرید تا به خواسته خود برسید.
سخن پایانی
شکایت از کارفرما از جمله شکایتهای رایجی است که امروزه میزان بالای شکایتها را به خود اختصاص داده است. کارگر قادر است تا بنا به موارد گفته شده از کارفرمای خود شکایت کرده و حق و حقوق خود را بگیرد. قانون کار، پشتیبان کارگران است و در صورت عدم عقد قرارداد نیز حق را به کارگر میدهد و برای حل شدن و جلو رفتن کار او تلاش میکند.
حال پس از مطالعه مطالب در صورت داشتن هرگونه سؤال در مورد شکایت از کارفرما میتوانید به سایت حقوقی پرشیا مراجعه کرده و اطلاعات خود را تکمیل کنید. همچنین شما میتوانید از وکلای حقوقی و خانواده در حل مسائل اینچنینی خود کمک گرفته و با تماس با شماره تلفنهای 26852793-021 / 091222714725 از مشاوره تلفنی نیز برخوردار شوید.
امیدواریم از مطالب بیان شده لذت برده باشید و توانسته باشیم تا اطلاعات مفیدی را راجع به شکایت از کارفرما در اختیارتان قرار دهیم.