Search
Close this search box.
تقسیم ترکه

همه چیز درباره تقسیم ترکه

امتیاز دهید post
آنچه در این مطلب می‌خوانید

هر زمان شخصی فوت می‌کند و اموالی از خود بجا می‌گذارد که تعدادی وراث در قید حیات داشته باشد، بحث تقسیم ترکه اهمیت پیدا می‌کند، اما بعد از فوت شخص و قبل از تقسیم ترکه باید گواهی انحصار ورثه دریافت شده باشد که بعد از اخذ این گواهی رسیدگی به امور تحریر ترکه و سپس تقسیم ترکه انجام خواهد شد.

ما در این مقاله به طور مفصل همه چیز درباره تقسیم ترکه را برای شما بیان خواهیم کرد و خواهیم گفت که اصلا ترکه چیست؟ مراتب تقسیم‌ بندی ترکه چیست؟ و ماده‌ها و قوانین مربوط به ماترک متوفی چگونه است؟

برای پیگیری مسائل مربوط به تقسیم ارث خود و پیچیدگی این موضوع، حتما از وکیل ارث کمک بگیرید تا بدون هیچ گونه صرف وقت و درگیری بتوانید کارهای خود را به درستی پیش ببرید. گروه حقوقی پرشیا با برخورداری از مجموعه‌ای از وکلای مجرب و دارای تخصص در زمینه تقسیم بر ارث و ارائه مشاوره‌های حقوقی لازم در این حیطه، حاضر به خدمت‌رسانی به مردم عزیز کشورمان است.

 

با ما همراه باشید

 

ترکه چیست؟

ترکه چیست؟

ترکه به معنی دارایی‌ها و املاک به ارث گذاشته شده از شخص فوت شده است؛ در واقع این منظور را می‌رساند که دارایی‌های باقی مانده از متوفی بتواند بعد از مرگش به دیگری انتقال داده شود، با این توضیح اضافه که اموال مثبت فوت شده پس از مرگش به وارثان او تعلق گرفته و انتقال خواهد یافت.

در تقسیم ترکه اموال مثبت به دارایی موجود، انواع طلبکاری‌های پرداخت نشده به متوفی و سایر اموالش است، پس در این صورت دین‌های متوفی که شامل قرض، وام و… است، به ورثه انتقال نمی‌یابد و ورثه هیچ‌گونه مسئولیتی در برابر این دیون ندارد، مگر در شرایطی که از اموال به جا مانده از متوفی برداشته شود.

به زبان ساده در تقسیم ارث، ترکه این است که وراث به طور کامل می‌تواند اموال و دارایی‌ها، طلب و منفعت قابل انتقال متوفی را به ارث برده و هیچ‌گونه وظیفه‌ای در قبال دیون فرد فوت شده نخواهد داشت، اما ورثه‌ها نمی‌توانند هیچ‌گونه ممانعتی از اینکه بانک یا افراد طلبکار نتوانند بدهی‌های خود را از مال به جا مانده متوفی بردارند، به عمل آورند.

با کمک گرفتن از وکیل ارث خوب، شما قادر خواهید بود که مسائل مربوط به ارث خود را به بهترین شکل حل کنید؛ گروه حقوقی پرشیا با مجموعه‌ای از وکلای زبده در این زمینه و انجام مشاوره‌های حقوقی لازم حاضر به کمک کردن به شما در حل هر چه بهتر این مسائل است.

 

مراتب تقسیم ترکه

درباره تقسیم ترکه و مشخص شدن بیشتر این موضوع باید به مراحل و مراتبی که در ترکه باید رعایت و طبق قانون طی شوند را برای شما بیان کنیم.

قوانین تقسیم ارث در حالت کلی از نظر شرعی و قانونی شفاف سازی شده و در تمامی مباحث آن قوانین دقیقی وضع شده اند ولی گاها فرد پیش از فوت یکسری وصیت نامه و یا وکالت هایی را به افراد مختلف و یا خانواده ی خود واگذار می‌کنند که در آن موارد به صورت مبهم و یا چند وجهی بیان می‌شوند که پس از فوت فرد باعث ایجاد درگیری ها بین وارثین می‌شود؛لذا برای آشنا شدن با نکات مهم تقسیم ارث توسط وکیل متخصص ارث میراث می‌توانید به صفحه مراحل تقسیم ارث مراجعه کنید.

 

اقدامات پیش از تقسیم ترکه

اقدامات درباره ترکه مربوط به اموری می‌شود که برای ذخیره و نگهداری ترکه و انتقال آن به ورثه به شیوه قانونی صورت گیرد که این موارد شامل مهر و موم کردن ترکه و مدیریت کردن ترکه خواهد شد.

طبق قانون و ماده 20 آیین دادرسی مدنی، طرفین دعوی ترکه اگر خواستار دیون یا وصیت‌های فرد فوت شده باشند، تا هنگامی که ترکه هنوز تقسیم نشده باشد، در دادگاه مکانی که آخرین محل سکونت فرد بوده باشد برگزار خواهد شد. بنابر دلایلی اگر آخرین محل سکونت متوفی مشخص نباشد، برای بررسی ادعاهای طرفین دعوی باید دادگاهی که آخرین محل زندگی او قبل از خروجش از ایران بوده به رسیدگی این امر بپردازد.

بر اساس ماده 166 قانون امور حسبی به خواسته وراث فرد فوت شده و یا وکیل آن‌ها، تمامی وراث و افراد طلبکار از آن شخص در جلسه باز کردن مهر و موم ترکه دادگاه حضور خواهند یافت و به تمام آن‌ها زمان، مکان و ساعت جلسه ابلاغ خواهد شد.

در انتها رجوع به ماده 194 قانون امور حسبی، همان دادگاهی که ابلاغیه را انجام داده و مهر و موم امور ترکه را برداشته است، با توجه به درخواست وراث برای تقسیم ترکه و میزان مشخص آن و دین متوفی اقدام می‌کند.

 

تصفیه کردن ترکه

این موضوع باید با تاکید بیان شود تا هنگامی که تصفیه کردن ترکه انجام نشود، هیچ‌گونه شرایط تقسیم کردن ترکه وجود نخواهد داشت که منظور از تصفیه کردن ترکه، وام‌ها و بدهی‌هایی است که شخص متوفی بر عهده داشته و پیش از تقسیم کردن بین وراث باید تعیین و تکلیف و پرداخت شود.

لازم به ذکر است که در تصفیه کردن ترکه وراث موظف به پرداخت هیچ هزینه‌ای نیستند و همان مقدار ترکه به هر میزان که باشد برای تقسیم بین وراث کفایت می‌کند و اگر هم میزان دارایی برای این منظور کافی نباشد، در صورتی که بدون شروطی آن را قبول کرده باشند، بر اساس ماده 246 دارای وظیفه و مسئولیت خواهند بود. توجه داشته باشید که در زمان تقسیم دیون بر گردن متوفی، طلبکاران دارای حق تقدم هستند.

ترتیب اول

  • مزایای و حقوق خدمتکاران خانه تا زمان سال آخر پیش از فوت متوفی.
  • حق و حقوق کارگران بنگاه متوفی تا شش ماه پیش از فوت.
  • پرداخت مزد کارگرانی که ساعتی یا ماهانه دستمزد می‌گیرند، به مدت سه ماه پیش از فوت.

ترتیب دوم

  • پرداخت بدهی کسانی که اموال آن‌ها تحت اختیار و مدیریت متوفی بوده، خصوصا زمانی که فرد فوت شده از این بابت بدهی دارد.
  • این نوع از بدهی زمانی دارای الویت است که مرگ در دوران اختیار داشتن اموال یا یک سال پس از آن اتفاق افتاده باشد.

ترتیب سوم

  • هزینه و مبالغی که صرف دارو و درمان متوفی شده است و در یک سال پیش از مرگ فرد اتفاق افتاده باشد.

ترتیب چهارم

  • نفقه زن بر اساس قانون مدنی و ماده 1206
  • مهریه زن تا مبلغ 10 هزار ریال

ترتیب پنجم

  • دیگر طلبکارانی که متوفی به آن‌ها بدهی دارد.

 

مهر و موم کردن ترکه

مهر و موم کردن ترکه

مهر و موم کردن جهت بررسی موقیعت مالی فوت شده بوده و رعایت مساوات بین وراث و مطالبه‌گران است که دادگاه مذکور با توجه به درخواست ورثه یا وکیل آن‌ها و یا طلبکاران، با توجه به اعلام زمان دادگاه به تمامی آن‌ها، مهر و موم انجام شده را باز خواهد کرد.

در قانون مدنی و ماده 896 تمامی این موارد مفصل بیان شده است:

 

مطالبی که در ماده 869 قانون مدنی عرضه شده است!

دیونی که متعلق به ترکه متوفی خواهد شد و قبل از تقسیم ارث باید مورد بررسی قرار گیرد به شرح زیر است:

  • هزینه کفن و دفن در قانون بر اساس ماده قانون امور حسبی 225.
  • رسیدگی به دیون متوفی و پرداخت ضروریات مالی او.
  • عمل بر طبق وصیت تا ثلث ترکه بدون اذن از آن‌ها و بیشتر از ثلث با کسب اجازه و مشورت با آن‌ها.

 

پذیرش ترکه

در صورتی که وراث قبول کنند که بدون هیچ شرایطی همه دیون فرد فوت شده را به گردن بگیرند؛ چه اموال فرد فوت شده بیشتر باشد، باید این موضوع اثبات شود که بعد از مردن فرد، ترکه بدون دخالت آن‌ها از بین رفته و مقدار بجا مانده اموال برای دادن بدهی‌ها کافی نیست.

پذیرش ترکه امکان دارد به شکلی قاطعانه و توسط اسناد رسمی یا عادی صورت گیرد و یا به صورت عارضی و به روش انجام اقداماتی مثل بیع، صلی، هبه و رهن ترکه باشد.

 

پذیرش ترکه با شرایط تحریر ترکه

این موضوع به این نکته مهم اشاره دارد که ورثه ممکن است از اموال و املاک فوت شده بی‌خبر باشند و در صورت پذیرش ترکه با شرایط تحریر ترکه، وظیفه ورثه با توجه به تعیین تحریر مشخص خواهد شد و بر این اساس همگی وراث باید پذیرنده تحریر ترکه باشند.

 

نپذیرفتن ترکه

در صورتی که ورثه ترکه را نپذیرند، مسئولیت انجام ترکه بر عهده قانون و دادگاه خواهد بود که با استناد به ماده 327 قانون امور حسبی، ترکه توسط مسئول ترکه‌ای که از سوی دادگاه معین شده، مدیریت، نگهداری و تصفیه می‌شود که در این صورت اگر چیزی از مابقی ترک باقی مانده باشد، مشمول تقسیم ترکه خواهد شد.

 

برای آشنا شدن با دیگر خدمات وکیل خانواده می‌توانید به صفحه وکیل خانواده مراجعه کنید.

 

تقسیم کردن ترکه

تقسیم کردن ترکه

بعد از طی کردن تمای این مراحل وقت تقسیم ترکه می‌رسد که این تقسیم با رضایت بین وراث بدون دادگاهی کردن قضیه انجام خواهد گرفت و در صورت عدم رضایت بین ورثه برای تقسیم ارث، می‌شود به دادگاه تقاضای خود را ارائه داد. برای این تقسیم قیم ورثه‌ای که ناتوان بوده، عدم حضور امانتدار، جنین و حتی شخصی که بعضی از اموال ارثی به آن متعلق خواهد شد برای این کار می‌توانند به دادگاه درخواست دهند.

 

مدارک لازم برای تقسیم ترکه

برای تقاضای تقسیم سهم الارث، شخص باید مدارک مورد نیاز که نشان دهنده اطلاعات شخصی او است اقدام کند و تمامی اطلاعات او ثبت خواهد شد و در صورتی که تحریر برای ترکه هم صورت نگرفته باشد، باید اطلاعات کامل دارایی به دادگاه ارائه شود.

 

سخن پایانی

در این مقاله به تمامی موارد ضروری و لازم در باب تقسیم ترکه پرداختیم و همچنین درباره ماترک و وراثی که قرار است اموال بزرگی بین آن‌ها تقسیم شود را توضیح دادیم؛ در صورتی که طلبکارانی در کار باشند، وراث باید به روش‌های درست به تقسیم کردن ترک اقدام نمایند. لازم به ذکر است که باطل کردن قسمت کردن ماترک غیر ممکن است و در شرایط خاص امکان ابطال تقسیم ترکه وجود خواهد داشت.

پیشنهاد ما این است که از وکیل ارث کمک بخواهید تا به شکل بهتری اقدامات خود را عملی کنید. گروه حقوقی پرشیا در دفتر وکالت شمال تهران با بهره‌ مندی از وکلای دارای تخصص در این زمینه و با انجام مشاوره‌های حقوقی و خصوصی به صورت اینترنتی و حضوری حاضر به ارائه خدمت به شما هستند؛ با تماس گرفتن با شماره‌های تلفن:26852793-021 / همراه: 09122714725 آتش پیکر، می‌توانید از مشاوره‌های حقوقی این گروه بهره ببرید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

09121406834

10دقیقه مشاوره حقوقی رایگان!