Search
Close this search box.
مالیات بر ارث

مالیات بر ارث ( گواهی مالیات بر ارث) چیست؟

امتیاز دهید post
آنچه در این مطلب می‌خوانید

یکی از انواع مالیات‌های رایج قابل محاسبه درکشور مالیات بر ارث است؛ مالیات نام برده شده از دشواری و محاسبات پیچیده همراه با کاربرد واژگان حقوقی سخت است. مسائل مربوط به این مالیات دارای سختی‌ها و مشکلات خاص خودش است که هر شخص معمولی به راحتی نمی‌تواند از قوانین حاضر بر این موضوع سر در بیاورد.

ما در این مقاله درباره تمامی قوانین مالیات بر ارث توضیح خواهیم داد؛ تعریف مالیات و انواع مالیات‌ها را برای شما بیان خواهیم کرد، همچنین شما را با نحوه محاسبه مالیاتی در کشور و معافیت‌های صورت گرفته در این زمینه آشنا خواهیم کرد.

برای حل مسائل مالیاتی خود، خصوصا این نوع از مالیات بهتر است از وکیل خانواده در قالب وکیل مالیات بر ارث کمک گرفته تا کارهای مالیاتی خود را به شیوه بهتری پیش ببرید. گروه حقوقی پرشیا با برخورداری از مجموعه‌ای از وکلای مجرب از جمله وکیل مالیات بر ارث، کمک خواهد کرد که شما به شیوه آسانی مسائل این‌چنینی خود را حل و فصل کنید؛ همچنین این گروه حقوقی با ارائه مشاوره‌های لازم در این زمینه کمک بسیاری به شما خواهد کرد.

 

با ما همراه باشید

 

انواع مالیات

انواع مالیات

ما دارای دو نوع از مالیات در کشور هستیم که پیش از پرداختن به مبحث مالیات بر ارث لازم است این دو نوع مالیات برای شما روشن شود. در حالت کلی تعریف مالیات این است: مبالغی که دولت‌ها برای فراهم کردن منافع اقتصادی و هزینه‌های رایج و معمول خود از افراد مالیات دهنده اخذ می‌کنند. طبق این توضیح و تعریف همه افراد حقیقی و حقوقی تحت موقعیت‌هایی موظف به پرداخت کردن مالیات تعیین شده به دولت‌ها هستند.

با توجه به مطالب گفته شده ما با دو نوع مالیات یعنی مستقیم و غیرمستقیم در قانون کشور روبرو هستیم که مالیات بر ارث از دسته مالیات‌های مستقیم محسوب می‌شود.

 

مالیات بر ارث و چگونگی اخذ آن از ورثه

این نوع از مالیات جزو مالیات‌هایی است که همه دارایی‌های منقول و غیرمنقول متوفی را مشمول می‌شود؛ طبق این گفته اگر وراث بخواهند اموال باقی مانده از متوفی را مابین خود تقسیم کنند، در حالت اولیه و اصلی باید مالیات آن را پرداخت کنند و دولت جهت دریافت این نوع از مالیات از ورثه، باید طبق به اظهارنامه‌های موجود عمل کند.

اظهارنامه‌های دریافت شده از ورثه جهت محاسبه این نوع از مالیات استفاده می‌شود. بیان این نکته ضرورت دارد که اظهارنامه مربوط به اموال فرد فوت شده تا حداکثر زمان 1 سال بعد از مرگ او، به وسیله ورثه گردآوری شده و برای بررسی‌های لازم به ادراه مالیاتی حاضر تقدیم شود.

در شرایطی که ورثه، اظهارنامه توضیح داده شده را در مدت معین به شعب مالیاتی تحویل بدهند، مبالغ مربوط به مراسم دفن و بدهکاری‌های فرد فوت شده از ماترک به جا مانده کم شده و مابین تمامی ورثه به مقدار مشخص تقسیم خواهد شد ولی اگر این اقدام بعد از مهلت یا مدت تعیین شده، صورت گیرد، در زمان تقسیم ماترک متوفی تمامی مالیات‌های او بدون کم کردن هیچ هزینه‌ای دریافت خواهد شد.

 

دسته‌بندی ورثه و تعیین مقدار مالیات بر ارث

بیان این مطلب ضرورت دارد که ارث به افرادی تعلق می‌گیرد که طبق قانون تجدید نظر شده مالیات معین شده بر ارث که از تاریخ سال 1395 در کشور تصویب شد، ورثه با در نظرگرفتن نسبت خونی که با متوفی دارند قابل دسته‌ بندی هستند. دسته‌ بندی که با استناد به ماده 862 قانون مدنی مطرح شده است سه طبقه یا دسته از جمله موارد زیر هستند:

دسته اول: پدر، مادر، شوهر، زن، فرزندان و نوادگان

دسته دوم: اجداد، برادر و خواهر و فرزندان آن‌ها

دسته سوم: عمه، عمو، دایی، خاله و فرزندان آن‌ها

دسته‌بندی مشخص شده در این جهت بوده که مقدار و اندازه مالیات معین شده بر ارث و میزان سهمی که به هر کدام از ورثه داده می‌شود، با توجه به اینکه در کدام دسته قرارگرفته باشند، فرق خواهد داشت.

ورثه دسته اول بعد از پرداخت کردن 3 درصد از حق مالیات معین شده برای آن‌ها، پس اندازهای مشروع بانکی متوفی را به خود اختصاص خواهند داد. در صورتی که این مقدار برای ورثه دسته سوم، 12 درصد و چندین برابر مالیات معین شده بر ارث دسته اول خواهد بود.

در این قسمت بیان یک نکته ضرورت دارد که دسته اول وراث طبق قانون تصویب شده انحصار وراثت نسب به دیگر ورثه دارای الویت هستند و در شرایطی که اگر یک شخص از از دسته اول زنده باشد ماترک به جا مانده به ورثه در دسته‌های دیگر تعلق نخوهد گرفت.

 

اعتبار اموال متوفی چگونه محاسبه می‌شود؟

شیوه محاسبه کردن اعتبار اموال متوفی از موارد مهم مبحث مالیات تعیین شده بر ارث است؛ در قانون سابق و تجدیدنظر نشده قبل، بعد از صورت گرفتن اظهارنامه دارایی متوفی، در اظهارنامه مذکور برای تمامی ماترک باقی مانده به شکل کلی حسابرسی صورت می‌گرفت و به همین دلیل ورثه موظف بودند برای دریافت دارایی خود به طور معمول مقدار مبلغ مشخصی را برای مالیات بر ارث به دولت بپردازند.

در قانون تجدید نظر شده هیچ ضرورتی برای مشخص کردن و محاسبه امول متوفی به صورت کلی وجود ندارد و در این صورت ورثه می‌توانند هر قسمت از مال به جا مانده را در هر تاریخی که بخواهند به خود اختصاص دهند و برای حسابرسی مابقی اموال زمان دیگری اقدام کنند.

لازم به ذکر است که اعتبار و ارزش اموال با در نظرگرفتن نرخ جدید آن‌ها تعیین و تکلیف می‌شود و به این دلیل که شما در مراحل مالیاتی انحصار ورثه خود تعویق ایجادکنید با انتظار اینکه هزینه مالیات شما کم شود دور از واقعیت است.

پیشنهاد ما به شما این است که برای اقدامات مالیاتی خود از وکیل مالیات بر ارث کمک بگیرید، تا به شکل بهتری کارهای مالیاتی خود را پیش ببرید؛ از این رو گروه حقوقی پرشیا با بهره‌ مندی از مجموعه‌ای از وکلای دارای تخصص، از جمله وکیل مالیات بر ارث حاضر به ارائه خدمات به شما هستند، همچنین این گروه مشاوره‌ها و اطلاعات حقوقی لازم به شما را درباره این مسائل ارائه خواهد کرد.

 

قوانین مالیات بر ارث

قوانین سابق و تجدید نظر شده مالیات بر ارث

اصول و مقررات حسابرسی مالیات تعیین شده بر ارث با قوانین حسابرسی مالیات‌های دیگر، از جمله مالیات شرکت‌ها متفاوت است، به همین صورت قوانین حسابرسی اموال به جا مانده متوفیان پیش از سال 1395 و پس از آن هم توفیر خواهد داشت.

به بیان دیگر طبق قوانین تجدید نظر شده مالیاتی، برای دارایی افرادی که پس از زمان 1 فروردین سال 95 فوت کرده‌اند نیز قابل اعمال است. هر چند که قانون جدید نسبت به قوانین پیشین تجدید نظرهایی داشته و همه مفصلات این قوانین در 31 تیر سال 94 به طور قانونی مصوب شده است.

از تفاوت‌های قوانین پیشین و تجدید نظر شده مالیات معین شده بر ارث می‌توان به این موارد اشاره کرد که از اساسی‌ترین تفاوت قانون سابق با قانون تجدید نظر شده با توجه به محاسبه اظهارنامه دارایی باقی مانده به صورت جدا مجزا و کلی است. ضمن اینکه در قانون تجدید نظر شده حسابرسی اموال با توجه به قمیت روز انجام می‌گیرد، بدون در نظر گرفتن اینکه انجام این محاسبات با توجه به زمان فوت متوفی باشد.

قوانین مطرح شده همچنین در صورت‌هایی مانند تاخیر در مهلت ارائه دادن اظهارنامه از 6 ماه تا 1 سال از زمان مرگ متوفی، جهت کم کردن هزینه مرگ و متغیر بودن مبلغ مالیات مشخص شده بر ارث، با در نظرگرفتن دسته‌ بندی ورثه با قوانین سابق متفاوت است.

طبق قانون تجدید نظر شده دفاتر اسناد رسمی و نهادهای مالیاتی موظف هستند که پیش از دریافت هرگونه رسیدی مبنی بر پرداخت مالیات توسط ورثه ممانعت کنند. در صورتی که نهادهای مذکور اقدام به این عمل نمایند، آن‌ها موظف به پرداخت خسارتی به اندازه چیزی حدود دو برابر مالیات تعیین شده بر ارث، دارایی متوفی هستند.

برای آشنایی با نکات مهم در تقسیم ارث میراث از زبان بهترین وکیل ارث می‌توانید به صفحه وکیل ارث و میراث مراجعه کنید.

اموالی که مشمول بخشودگی مالیات بر ارث هستند

مالیات تعیین شده بر ارث برای اموال و دارایی‌های باقی مانده از متوفی در شش دسته کلی سهام، اموال، املاک، وسایل نقلیه، امتیازی مانند سرقفلی، حقوق مربوط به اختراعات و حتی دارایی‌های خارج از کشور هم انجام خواهد گرفت. با در نظرگرفتن این موضوعات بسیاری از ماترک معاف از مالیات هستند؛ ازجمله:

بخشودگی‌های مالیات بر ارث

  • مطالبه‌های در نظر گرفته شده به جریمه اخراج، باز خرید خدمت و مرخصی استحقاقی استفاده نشده، بیمه‌های اجتماعی
  • وجوه مستمری بگیری و پس انداز خدمت و پاداش‌های پایان خدمت، وجوه پرداخت شده توسط موسسات بیمه یا کارفرما
  • اموالی که به سازمان‌های دولتی وقف شده است
  • وسایل خانه محل زندگی متوفی
  • بیمه‌های عمر و زندگی
  • جریمه‌های فوت و دیه

 

سخن پایانی

ما در این مقاله به طور مفصل و با ذکر جزئیات به مبحث مالیات بر ارث پرداختیم؛ ضمن اینکه به دسته بندی وراث و چگونگی پرداخت این نوع از مالیات و نحوه محاسبه کردن آن را هم برای شما به طور اجمالی توضیح دادیم. با این اوصاف بهتر است برای کارهای مالیاتی از وکیل مالیات بر ارث کمک بگیرید.

گروه حقوقی پرشیا در دفتر وکالت شمال تهران با برخورداری و بهره‌ مندی از مجموعه‌ای از وکلای مجرب و متخصص، از جمله وکیل مالیات بر ارث، آماده خدمت گزاری به مردم عزیز هستند. همچنین این گروه با ارئه مشاوره‌های حقوقی و خصوصی به صورت اینترنتی و حضوری به شما در این زمینه اطلاعات لازم را خواهند داد. ضمن اینکه شما با برقراری تماس با شماره‌های تلفن: 26852793-021 / همراه: 09122714725 آتش‌پیکر، می‌توانید از خدمات مشاوره‌های تلفنی این گروه حقوقی، به طور کامل بهره‌ مند شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

09121406834

10دقیقه مشاوره حقوقی رایگان!