در این مقاله سعی داریم با ارائه مطالب حقوقی در رابطه با قرارداد مشارکت در ساخت با کلیات این نوع قرارداد آشنا شوید و بدانید که طرفین قرارداد به صورت مشارکت در ساخت چه کسانی هستند؟ قوانین حقوقی در این نوع قرارداد، شامل چه موضوعاتی است که باید رعایت شود؟ و حل اختلافات در این قرارداد چگونه انجام خواهد شد؟
تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت باید با دانش حقوقی صورت بگیرد تا در ادامه روند کار مشکلات احتمالی پیش نیاید. حتما در این موارد از یک وکیل تنظیم قرارداد کمک بگیرید. گروه حقوقی پرشیا با برخورداری از انواع وکلای مجرب، همچنین وکیل آنلاین و انجام مشاورههای لازم در این زمینه، تمام تلاششان این است که خدمات ارزشمندی به شما ارائه بدهند.
با ما همراه باشید
قرارداد مشارکت در ساخت چیست؟
به بیان ساده، قرارداد مشارکت در ساخت به این مفهوم هستند که طرفین قرارداد، مثل صاحب ملک و طرفهای دیگر این قرارداد، سرمایه گذار یا سرمایه گذاران و سازنده، طبق یک قرارداد تنظیم شده بر اساس مقررات قانونی تصمیم میگیرند که یک مشارکت جمعی را شروع کنند.
به این شکل کسی که دارای یک زمین یا ملک قدیمی است و میخواهد از آن یک ساختمان جدید بسازد و توانایی این کار را به تنهایی ندارد، از شخص یا اشخاصی به عنوان شریک کمک میگیرد که علاوه بر داشتن هزینه کافی برای سرمایه کردن در این زمینه از مدیریت و برنامهریزی درستی برخوردار باشد.
قرارداد مشارکت در ساخت درواقع یک نوع قرارد مشارکت مدنی است که بر اساس آن ملک و زمین از یک نفر (یا چند نفر) و کار و سرمایه از شخص یا اشخاص دیگری است. برای تنظیم این قرارداد تمامی مسائل باید بین طرفین مبرم شده، ذکر شود و در قالب یک قرارداد تنظیم شود.
اقدامات قانونی در قرارداد مشارکت در ساخت
در قرارداد مشارکت باید یکسری شروط قید شود و طرفین (صاحب مالک، سرمایهگذار، سازنده) باید تعهدات ذکر شده را به صورت قانونی رعایت کنند و جدی بگیرند. برای الزام به اجرای درست قرارداد باید وجه الضمانت وجود داشته باشد که این وجه الضمان شامل: هزینه جاری، سند قانونی، سفته یا ضمانت بانکی و… است.
تمامی این موارد برای ایجاد یک ضمانت اجرایی برای پیش بردن درست کار است تا طرفین از مسئولیتهای خود چشم پوشی نکنند؛چرا که ممکن است به روند و روال کار آسیب جدی بزنند و در این صورت موظف به جبران خسارت خواهند بود.
تعهدات قانونی در قرارداد
برای انعقاد قراردادها بدون در نظر گرفتن تعهداتی که مابین طرفین توافق میشود باید یکسیری تعهدات قانونی و اساسی رعایت شود که در تمامی قراردادها الزامی است؛ در اصل این تعهدات مراحل قانونی هستند که در صورت رعایت نکردن هریک از این موارد، قرارداد فاقد اعتبار قانونی بوده و از نظر قانون این توافق باطل و در صورت مشکل پیگرد قانونی نخواهد داشت این موارد عبارت اند از:
- منعقد شدن قرارداد در دفتر اسناد رسمی
- ذکر جمله «قرارداد مشارکت در ساخت» در کل قرارداد
- محرز بودن هویت افراد در قرارداد
- ارائه سند قانونی ملک
- سازنده باید پروانه ساخت داشته باشد
- قید تمامی نکات مهم در قرارداد
- رعایت مساوات در رسیدن هر فرد به حق خود
- موظف بودن سازنده در به کار گرفتن مصالح با کیفیت در کار
- مشخص شدن تعداد طرفین قرارداد
- به رسمیت شناختن ناظر
در ادامه به پرداخت توضیح موارد ذکر شده میپردازیم:
منعقد شدن قرارداد در دفتر اسناد رسمی
اگر این قرارداد در دفاتر اسناد رسمی تنظیم شود، دارای یک پشتوانه قانونی است که در صورت هرگونه ایجاد اختلال و تاخیر در کار امکان پیگیریهای قانونی وجود داشته باشد. حتما در این زمینه از یک وکیل ملکی قرارداد کمک بگیرید تا کار شما از اعتبار و رسمیت برخوردار باشد. گروه حقوقی پرشیا با برخورداری از وکلای تنظیم سند و قرارداد به ویژه در تهران، شمال تهران و نیاوران آماده ارائه خدمت به شما هستند.
ذکر جمله «قرارداد مشارکت در ساخت» در کل قرارداد
باید توجه داشته باشید که ذکر جمله قرارداد مشارکت در ساخت در کلیه صفحات قرارداد لازم و ضروری است؛ از جملات مشابه بجای این عبارت استفاده نکنید و حتما همین جمله بیان شود.
محرز بودن هویت افراد در قرارداد
همه مدارک لازم، جهت حقیقی بودن افراد در هر طرف از قرار داد باید ارائه شود و مدارک رویت شده باید به دقت مورد بازبینی قرارگیرند و صحت آنها تایید شود تا اگر شخصی از طرفین قصد سواستفاده از این پروژه را داشته باشد، مشخص شود.
ارائه سند قانونی ملک
صاحب ملک باید سند قانونی و قابل دفاع ارائه دهد و یا یک وکالت نامه رسمی برای این کار داشته باشد.
سازنده باید پروانه ساخت داشته باشد
صاحب ملک باید مراقب باشد که چه شخصی را به عنوان شریک خود انتخاب میکند. چنین فردی باید دارای مجوز ساخت از سازمان نظام مهندسی یا بنیاد مسکن باشد که تنها در این صورت قادر به ساخت یک ساختمان خواهد بود؛ در صورت نداشتن پروانه ساخت سازنده، توسط دستگاههای اجرایی کار توقیف خواهد شد.
قید تمامی نکات مهم در قرارداد
بیان کردن تمام جزئیات مهم در قرارداد مشارکت در ساخت از موارد اصلی است تا از چالشها و برخوردهای بعدی که ممکن است در مسائل و ادامه کار به وجود آید، جلوگیری شود. پس قید تمامی نکات مهم در قرارداد از ضروریات است تا بعدا افراد منکر تعهدات و وظایف خود نشوند و در مراحل پیشرفت کار اختلال ایجاد نکنند. از جمله این نکات مهم عبارتند از:
- سرمایهای که قرار است هر کدام از طرفین به کار تزریق کنند
- جزئیات کامل و دقیق ملک (مساحت، موقعیت مکانی ملک، شرایط ثبت آن و…)
- مشخص شدن سهم هر فرد طرف قرارد از سود و زیان کار
- مدت اجرایی و نهایی شدن کار
- و…
رعایت مساوات در رسیدن هر فرد به حق خود
این موضوع باید در همان مراحل ابتدایی کار، در هنگام تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت مشخص شود که در پایان کار اعتراضی به وجود نیاید؛ با توجه به نوسانات قیمت که ممکن است گاهی سود فراوان و گاهی زیان و ضرر مالی برای طرفین به وجود آورد.
موظف بودن سازنده در به کار گرفتن مصالح با کیفیت در کار
خانه ساز باید تعهد بدهد که در انجام این پروژه عمرانی تمامی مواد و مصالح با کیفیت و خوب را به کار ببرد و از یک مهندس زبده و با تجربه در کار کمک بگیرد.
مشخص شدن تعداد طرفین قرارداد
در تمامی افراد شرکت کننده در کار باید اعلام موجودیت صورت گیرد و میزان حق طرفین از سهم نهایی، به صورت واضح تعیین شود.
به رسمیت شناختن ناظر
با توجه به قرارداد تنظیم شده قانونی ممکن است تا پایان کار بین افراد اختلاف نظرهایی به وجود آید که در اینصورت وجود یک وکیل به عنوان ناظر و داور در حل مشکلات پیش آمده پروژه لازم است. یک داور باید بتواند مخالفتها را برطرف کرده و بین طرفین صلح ایجاد کند تا در پیشبرد کار اختلالی ایجاد نشود یا راه حل سازنده پیشنهاد دهد.
مشکلات قرارداد مشارکت در ساخت
با تمامی تدابیر قانونی صورت گرفته در قرارداد مشارکت در ساخت ممکن است که مشکلاتی در ادامه کار پیش آمده و هر کدام از طرفین این حس را داشته باشند که دچار ضرر شدهاند. این موارد از جمله مسائل زیر هستند:
- حضور نداشتن تمامی طرفین هنگام تنظیم قرارداد
حتما باید تمام طرفین قرارداد هنگام عقد قرارداد و قید شدن جزئیات کار هنگام تنظیم سند، حضور داشته باشند و در نبود حتی یک نفر از طرفین، تنظیم قرارداد به زمان دیگری موکول شود.
- سند نامعتبر
سند ملکی که ارائه میشود باید دارای اعتبار و ارزش قانونی و رسمی برای انجام پروژه عمرانی در نظر گرفته باشد.
- تعلق گرفتن وام به این پروژه
اگر به پروژهای که قرار است ساخته شود وام ساخت تعلق نگیرد، ممکن است باعث توقف کار شود.
- تعیین سهم طرفین به طور روشن و برخورد با سودجویی
این موضوع یکی از گزینههای اصلی است که باید هر کدام از طرفین، سهمی از سودهای مشخص شده ببرند و در زیانها هم شریک باشند و فقط در نظر گرفتن سود مطرح نباشد. هیچ طرف قرارداد نباید به قصد سودجویی، بدون اطلاع دیگر شریکان اقدام به پیش فروش واحدهای در حال ساخت بکند.
- صداقت در کار
در پرژوهای که قرار است ساخته شود هر چند نفر که در این کار مشارکت دارند باید با یکدیگر صادق و رو راست باشند و از عدم اطلاع دیگری سواستفاده نکنند.
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم مشخص کنیم که هر کدام از طرفین که قرار است در قرارداد مشارکت در ساخت شرکت کنند، نیاز است چه اطلاعاتی داشته باشند و چگونه وارد مراحل انجام کار شوند. توجه کنید که با تمامی موارد گفته شده، احتیاط شرط عقل است. در هر طرف از این قرارداد که هستید امکان احتمال ورشکست شدن شما در اثر کلاهبرداری یکی از طرفین وجود دارد.
توصیه ما به شما این است که با کمک گرفتن از گروه حقوقی پرشیا در دفتر وکالت شمال تهران و وکیل تنظیم قرارداد، هنگام منعقدکردن قرارداد مشارکت در ساخت و بهرهگیری از مشاورههای حضوری یا آنلاین این مجموعه با برقراری تماس تلفنی با شماره تلفن: 26852793-021 و همراه: 091222714725 آتش پیکر، خصوصا در تهران، در شمال تهران و تجریش در این زمینه کمک بگیرید.