قوانین مربوط به جرایم پزشکی ؟
قوانینی که بر اساس آن جرایم پزشکی تعریف می شود و بر پایه همان می توان علیه مرتکب جرم پزشکی اعلام جرم کرد کدام است و به عبارت دیگر مبنای رسیدگی به جرایم پزشکی چه مواد و مبانی محسوب می شود ؟
1- مردم غالبا تصور می کنند : چون در اکثر موارد، پزشکان و بیمارستانها با گرفتن امضاء، امکان هرگونه تعقیب و بررسی را از بیمار و خانواده اش میگیرند. البته خوب است در چنین مواقعی از خدمات مشاوره حقوقی یک وکیل با تجربه کمک بگیرید شایان ذکر است آنچه به عنوان برائت جستن پیش روی بیمار در بیمارستانها و پیش از رفتن به اتاق عمل گذاشته می شود تا امضا کنند مطابق ماده 322 قانون مجازات اسلامی است در خصوص خساراتی است که ممکن است از عدم توانایی یا اشتباه پزشک به بیمار وارد شود و به مفهوم این نیست که مسئولیت کیفری پزشک منتفی می شود.
2- افشاء اسرا بیمار توسط پزشک نیز جرم است و ماده 648 قانون مجازات اسلامی دراین مورد اشعار دارد :
3- کلیه جرایم غیر عمدی پزشک نیز قابلیت تعقیب کیفری است. مانند: درمان بیماری که می بایستی در بیمارستان و با تجهیزات و تیم پزشکی خاصی انجام گیرد ولو پزشک با داشتن آن تجهیزات، در درمانگاه یا مطب خود انجام دهد، این موضوع تعقیب کیفری برای پزشک دارد .
4- صدور گواهی خلاف واقع توسط پزشک، جرم کیفری است که این امر شامل همه مسولان و صاحبان تخصص میشود
5- جنایت در عمل جراحی مانند اینکه پزشکی در حین جراحی کلیه، بلاجهت کلیه بیمار را بیرون آورد
6- کلاهبرداری در پزشکی، مانند تبلیغات پزشکی یا دارویی به منظور اغفال مردم
7–ماده 12 قانون مصوب 1290 : اگر هر طبیبی از نسخه رمز استفاده کند به چهار ماه حبس محکوم می شود منظور از نسخه رمز، نسخه ای بوده که به صورت کد بین یک طبیب و یک داروخانه خاص قابلیت رد وبدل کردن داشته و اگر ان نسخه را نزد داروخانه دیگری می بردند داروخانه دار نمی توانسته ان نسخه را تحویل دهد و فقط داروخانه خاص می توانسته آن را بخواند و تحویل دهد
8- طرح جلوگیری از شیوع بیماریهای آمیزشی (واگیر) مصوب 1320
9- مقررات امور پزشکی، دارویی، و مواد آشامیدنی و خوردنی مصوب 1334
10- قانون تشکیل سازمان نظام پزشکی مصوب 1374 در خصوص تخلفات پزشکان تجهیزات و تیم پزشکی خاصی انجام گیرد ولو پزشک با داشتن آن تجهیزات، در درمانگاه یا مطب خود انجام دهد، این موضوع تعقیب کیفری برای پزشک دارد .
تخلف از قوانین پزشکی و دارویی
جرایمی که پزشکان و سایر افراد وابسته به این شغل مرتکب می شوند ممکن است علاوه بر جنبه ی انتظامی دارای جنبه ی کیفری نیز باشد . این جرایم به موجب قوانین خاص موضوعه به جرایم پزشکی و دارایی موسوم اند و دارای عناوین خاص مجرمانه و عناصر متشکله مخصوص به خود هستند . این جرایم عبارتند از : تأسیس موسسه پزشکی بدون اخذ پروانه ، اشتغال به طبابت بدون اخذ مجوز قانونی ، صدور گواهی خلاف واقع ، امتناع از کمک به بیماران اورژانسی ، افشای اسرار بیمار ، دادن نسخه رمز ، به کار گیری افراد فاقد صلاحیت حرفه ای در مؤسسات پزشکی ، سقط جنین ، اداره مؤسسه پزشکی توسط افراد فاقد صلاحیت ، آگهی تبلیغاتی گمراه کننده و برخلاف اصول فنی و شئون پزشکی یا عفت عمومی و….
تخلفات انتظامی پزشکان
در هر جامعه ای انجمن ها ، اتحادیه ها ، کانون ها و سازمان های صنفی و شغلی از اجتماع افرادی هم فکر و یا کسانی که دارای شغل و عنوان واحد هستند به وجود می آید که هدف از تشکیل آن حفظ منافع صنفی افراد و یا حمایت شغلی و اجتماعی می باشد . بعضی از این اجتماعات بر حسب اهمیت و به منظور حفظ شئون اجتماعی اعضاء ، قواعد و مقرراتی وضع نموده و برای تخلف از این مقررات هم عکس العمل و ضمانت اجراهایی پیش بینی می نماید و گاهی هم مقنن دخالت نموده و کیفرها و تنبیهاتی در نظر می گیرد . این نوع تخلفات را به طور کلی تقصیرات اداری یا تخلفات انضباطی می گویند. بدین ترتیب نقض مقررات صنفی به وسیله یک فرد از افراد آن صنف تخلف انضبلطی محسوب می گردد.