Search
Close this search box.
مهریه

مهریه

4/5 - (1 امتیاز)
آنچه در این مطلب می‌خوانید

مهریه زن از مهم ترین شرایط ازدواج می‌باشد؛ آیا پرداخت مهریه اجباری است؟ چه اموالی می‌توانند به عنوان مهر زن در عقد نامه ذکر شوند؟ قوانین محاسبه مهریه زن در سال 1401 به چه صورت می‌باشند؟ اگر چیزی تحت عنوان مهر زن در عقد نامه ذکر نشده باشد آیا امکان درخواست مهر ازدواج در دادگاه وجود دارد؟ مهریه چه انواعی دارد؟ آیا مهر زن قبل از ازدواج قابلیت استرداد دارد؟ زوجین پاسخ این قبیل سوالات را باید پیش از زمان ازدواج بدانند تا با آگاهی کامل بهترین تصمیات را اتخاذ کنند.

علت اصلی دادگاهی شدن این چنین مشکلات عدم آشنایی زوجین با حق و حقوق یکدیگر می‌باشد! برای آگاهی کامل از شرایط خود پیش از اقدام باید با بهترین وکیل خانواده که تحت عنوان وکیل طلاق به زوجین مشاوره می‌دهد و طرفین را از حق و حقوق خود و یا در ادامه روند دادگاه آگاه می‌کند. در این مطلب با تمامی نکات در خصوص مهریه و انواع آن آگاه می‌شوید.

 

باماهمراه باشید

 

مهریه چیست

مهریه چیست؟

به مال و دارایی که به موجب نکاح(دائم یا موقت) زوجین، از طرف مرد به زن داده می‌شود مهریه گفته می‌شود؛ محاسبه مهریه انواع مختلفی دارد و قانون گذار برای هریک از آن ها قوانین جداگانه و دقیقی وضع کرده است. از آنجایی که ایران کشوری اسلامی می‌باشد و اسلام و مراجع اسلامی، برای امور ازدواج، مهریه، طلاق و.. به صورت جداگانه احکام شرعی صادر کرده اند، قانون گذار نیز باید باتوجه به قوانین شرعی و عرفی که مشخص شده هستند، و در قانون اساسی کشور، لذوم تبعیت قوانین با امورات اسلامی اجبار شده است، قوانین را وضع می‌کنند.

محاسبه مهر زن از نظر اسلام امری ضروری و اجبار است که مرد باید در زمان نکاح به زن تقدیم کند؛ مهریه از زمان های قدیم و در اکثر کشور ها به انواع مختلفی وجود داشته است. پرداخت مهر به زن پیش از اسلام نیز وجود داشته است به طوری که والدین دختر، مهریه را تحت عنوان شیر بهای دختر، از خانواده پسر طلب می‌کردنند. در زمان جاهلیت که نکاح زوجین تحت عنوان نکاح شغار انجام می‌شد معاوضه دختر و یا خواهر، به عنوان مهریه انجام می‌شد که با ظهور اسلام این امر باطل شد.

در ادامه با انواع مهریه هایی که از نظر اسلام و قانون ایران تنظیم شده اند آشنا می‌شوید؛ چرا که اکثر قوانین در تمامی کشور ها با اندکی تغییر ثابت می‌باشد ولی بحث ازدواج که از نظر اسلام به صورت ویژه به آن پرداخته شده است با دیگر کشور ها متفاوت است. خصوصا بحث مهریه که بیشتر کشور های امروزی مانند کشور های مسیحی به صورت قانونی وجود ندارد و اگر هم وجود داشته باشد به صورت جزئی و تحت عنوان هدایای ازدواج از طرف مرد ارائه می‌شود.

 

جهت دریافت مشاوره حقوقی طلاق ، می‌توانید با وکلای گروه حقوقی پرشیا در تماس باشید:

تلفن : 26852793-021   /   همراه : 09121406834 آتش پیکر

 

انواع مهریه

انواع مهریه بستگی به شرایطی که برای روجین وجود دارد متفاوت است ولی امروزه مهر زن را به دو دسته مهریه عندالمطالبه و مهریه عندالاستطاعه تقسیم بندی می‌شوند؛ تفاوت این دو نوع در نحوه ی پرداخت مهر به زن می‌باشد و مبلغ محاسبه مهریه ثابت می‌باشد، در مهر عندالمطالبه، زن بعد از عقد خطبه عقد که رسما به نکاح مرد در بیاید می‌تواند مهر خود را به طور کامل درخواست کند؛ ولی در مهریه عندالاستطاعه نمی‌تواند کل مهر خود را درخواست کند و وصول آن از طرف زن منوط بر توانایی مرد در پرداخت آن دارد و برای دریافت آن به صورت کامل از طرف زن، در مهر عندالاستطاعه باعث استطاعت مرد(توانایی مرد در پرداخت) ثابت شود.

در این شرایط معمولا به صورت پرداخت های خرد و قسطی که از طریق دادگاه اعلام می‌شود مرد به پرداخت مهریه در زمان های تعیین شده و مبلغ تعیین شده تا زمانی که کل مهر پرداخت شود محکوم می‌شود.

مهریه به صورت کلی به 4 دسته تقسیم می‌شود که با توجه به احکام دین اسلام توسط قانون گذار تعیین شده اند که در ادامه به توضیح آن ها می‌پردازیم:

  1. مهر السنه
  2. مهر المسمی
  3.  مهر المثل
  4. مهر المتعه

 

مهر السنه

مهر السنه به معنی مهر حضرت زهرا می‌باشد که پیامبر اکرم(ص)یعنی پدر حضرت زهرا(س) برای کلیه زنان و دخترانش در آن زمان تعیین می‌کرد که امروزه نیز به تقلید از آن حضرت از این مهر استفاده می‌شود؛ مهر السنه به علت این که برای همه ی دختران و زنان تعیین می‌شد به این اسم نام گذاری شده است.

 

 مهر المسمی

مهر المسمی یعنی مهری که با توافق زوجین در زمان ازدواج مابین طرفین به توافق می‌رسد؛ این مهر باید مطابق ماده 1080 قانون مدنی باید در ابتدا دارای ارزش باشد، و قابلیت داد و ستد و خرید و فروش داشته باشد و در مرحله بعد باید با توافق طرفین باشد دلیل آن این است که در تعیین این مهر محدودیتی وجود ندارد لذا هر مبلغی که در عقد نامه قید شود مرد موظف به پرداخت آن می‌باشد.

 

مهر المثل

مهر المثل زمانی مطرح می‌شود که بنا بر دلایلی کلا مهریه برای زن در عقد نامه تعیین نشود؛ قانونا و شرعا نکاح بدون در نظر گرفتن مهر برای زن در صورتی که با توافقی زوجین باشد صحیح است؛ اینکه مهرزن تعیین نشود می‌تواند دلایل شخصی مابین زوجین باشد و یا اینکه مهر تعیین شده دارایی هایی باشد که از نظر قانونی باطل باشد(مشروبات الکلی و یا الات قمار) که این دارایی ها از نظر قانونی و شرعی قابلیت پیگیری ندارند و باطل هستند.

از نظر قانون اگر زن که در نکاح دائم مرد باشد و با وی نزدیکی کند مستحق دریافت مهریه می‌شود و از آنجایی که در عقدنامه مهریه تعیین نشده است، زن مستحق دریافت مهر المثل می‌شود. مهر المثل بر مبنای ویژگی ها و شرایطی که زن از آن برخوردار تعیین می‌شود این ویژگی ها می‌تواند خصوصیات فردی وی یعنی ظاهر و زیبایی، تحصیلات، وضعیت خانوادگی و جایگاه اجتماعی که زن از آن برخوردار است، انجام شود.

به طور کلی مهر المثل عملی است که به صورت عرفی انجام می‌شود و قانون بدون در نظر گرفتن توافقاتی که در عقدنامه انجام شده است به نوعی حق زن دانسته و در صورت وقوع شرایط ذکر شده بین زن و مرد، این مهر را در نظر می‌گیرد.

 

“مهر المثل فقط برای نکاح دائم در نظر گرفته می‌شود و در نکاح موقت در نظر نگرفتن مهریه باعث بطلان عقدنامه و صیغه محرمیت می‌شود”

 

مهر المتعه

مهر المتعه مشابه مهر المثل می‌باشد؛ یعنی در نکاح دائم زمانی که مرد بخواهد طلاق بگیرد و بین زوجین نزدیکی صورت نگرفته باشد، مقداری به عنوان مهر برای زن در نظر گرفته می‌شود تفاوت مهر المتعه با مهر المثل این است که در مهر المثل، شرایط و وضعیت خانوادگی زن مقدار مهریه را مشخص می‌کند ولی در مهر المتعه وضعیت، شرایط و استطاعت مرد در پرداخت مهریه در نظر گرفته می‌شود.

مشابه مهر المثل، مهر المتعه نیز زمان طلاق نکاح دائم در نظر گرفته می‌شود و نکته مهم این است که در صورتی که مرد فوت کند و پیش از آن مابین زوجین نزدیکی رخ نداده باشد این مهریه از نظر خانواده مرد و یا دارایی های مرحوم به زن پرداخت نمی‌شود.

 

قانون جدید مهریه

قانون جدید مهریه

قانون مهریه تا قبل از سال 1391 به نحوی اجرا می‌شد که هر زمان که زن درخواست وصول مهر خود کند مرد باید آن را عیناٌ بپردازد؛ ولاغیر زن می‌توانست با دادخواستی تحت عنوان دریافت مهریه حکم جلب مرد را از دادگاه و مراجع قانونی اخذ کند و در صورت عدم توانایی مرد در پرداخت مهر، حکم زندان وی توسط دادگاه صادر شود.

با توجه اینکه در زندان جایگاه افراد خلافکار می‌باشد نه فردی که بدهی دارد! لذا با این تفاسیر از سال 1391 به بعد قوانین وصول مهریه به نحوی که زندانیان مهریه کاهش پیدا کند تغییر کرد. طبق تغییراتی که توسط قوه قضائیه تصویب شد اگر مرد استطاعت پرداخت مهر زن را نداشته باشد بدون در نظر گرفتن دارایی که تحت عنوان مهر زن که در عقد نامه توافق شده، دادگاه طبق قانون برای وی 110 سکه تمام بهار آزادی در نظر می‌گیرد و در صورت عدم توانایی در پرداخت کامل آن، با توجه به توضیحات فوق برای وی به صورت قسطی و شرایط پرداخت را تعیین می‌کند.

اگر ثابت شود که مرد استطاعت پرداخت به صورت غیر نقدی دارد، دادگاه دستور به توقیف اموال و دارایی های وی می‌‌دهد و دارایی های وی را تا مقداری که کل مهر زن را شامل شود به زن اعطا می‌کند. این دارایی ها اگر قابلیت تقسیم شدن داشته باشند به اندازه حقوق زن به وی ارائه می‌شود و اگر قابل تقسیم نباشد طی حکمی از دادگاه دارایی های غیر قابل تقسیم به فروش می‌رسد و مهر زن و دیگر حق و وحقوقی که دارد به وی اعطا می‌شود.

 

شرایط قوانین جدید مهریه به نوعی می‌باشد که تا زمان پرداخت کامل ، می‌توان مرد را از کشور ممنوع الخروج کرد

 

مهریه زن

در خصوص شرایط مهریه زن که چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟ و طی موارد ذکر شده چه دارایی های تحت عنوان مهر زن از نظر قانون قابل قبول هستند؟ در این مطلب از گروه حقوقی پرشیا در دفتر وکالت شمال تهران  به توضیح کامل در خصوص ماهیت مهریه زن و نحوه ی تعیین آن می‌پردازیم.

در حالت کلی کحاسبه مهریه باید طوری انجام شود که مال تعیین شده مالیات دریافت کند، سکه طلا به عنوان مال و دارایی که علاوه بر اینکه مالیات دریافت می‌کند دیگر ویژگی هایی که یک دارایی می‌تواند تحت عنوان مهریه قابل قبول باشد را دارد؛ از دیگر مهم ترین ویژگی هایی که مال مهر شده باید داشته باشد ثبات آن و عدم کاهش عمده آن می‌باشد.

طلا و سکه طلا از ابتدا جزو دارایی هایی بوده و هستند که متناسب با وضعیت جامعه و گذر زمان افزایش پیدا می‌کند ولی اموالی مانند ماشین امکان دارد که با گذرزمان و عرضه شدن ماشین های بیشتر از ارزش آن کاسته شود؛ در حالت کلی همه ی اموالی که مالیات بر آن ها تعلق بگیرد قابل مهر است ولی مهم ترین نکته برای تعیین کردن مهریه این است که این دارایی ارزش مالی داشته باشد یعنی با فروش آن پول دریافت شود.

بهترین مهریه زن، مهر به مال معین می‌باشد یعنی علاوه بر نکات ذکر شده، مال مهر شده دارایی باشد که منحصرا در مالکیت مرد باشد و در مالکیت آن شریکی وجود نداشته باشد تا در زمان درخواست وصول آن در کمترین زمان و بدون مشکل به مالکیت زن ثبت شود.

برای دریافت مشاوره در خصوص مهریه، حضانت فرزندان و دیگر حق حقوقی که قانون برای زوجین در نظر می‌گیرد می‌توانید با بهترین وکیل طلاق توافقی در گروه حقوقی پرشیا از طریق کامنت ها و یا صفحه مشاوره حقوقی آنلاین در ارتباط باشید.

 

بهترین وکیل مهریه در شمال تهران

با مطالعه مطالب فوق با قوانین و شرایط وصول و وضع شدن قوانین آن در قانون مدنی جمهوری اسلامی آشنا شدید؛ پیش از اقدام به طرح شکایت و یا وصول مهریه لازم است با بهترین وکیل مهریه در ارتباط باشید؛ در مطالب فوق شرایط به صورت کتبی و قانونی شرح داده شد.

ولی برای طرح شکایت و یا اقدام برای وصول مهریه باید با کسی که از نظر قانونی عالم و از نظر تجربی آگاه باشد تا با بررسی کردن شرایط و یا توافقات انجام شده در زمان ازواج و بررسی شرایط زوجه بتواند بهترین راهکار را در ابتدا به زوجین ارائه کند و یا در مرحله بعد بتواند به خوبی حق و حقوقی موکل خود را برای صحن دادگاه روشن سازی کند.

برای دریافت مشاوره حقوقی به صورت آنلاین و یا حضوری از طریق بهترین وکیل مهریه در شمال تهران می‌توانید با وکلای گروه حقوقی پرشیا در دفتر وکالت شمال تهران در ارتباط باشید؛ برای ارتباط با وکالای ما می‌توانید از طریق صفحه مشاوره حقوقی آنلاین به صورت مجازی، تلفنی و یا به صورت حضوری سوالات و مشکلات خود را برطرف کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

09121406834

10دقیقه مشاوره حقوقی رایگان!