Search
Close this search box.
اعاده حیثیت

چگونه اعاده حیثیت کنیم؟

3.5/5 - (2 امتیاز)
آنچه در این مطلب می‌خوانید

مساله آبرو و دروغ یا حقیقی بودن یک ادعا از سمت کسی اهمیت بسیاری در قانون مجازات اسلامی دارد؛ طوری‌ که قوانین و ماده‌های تصویب شده، برای اعاده حیثیت فرد مورد اهانت قرارگرفته در قانون وجود دارد. بدون داشتن هیچ مدرک قابل استنادی نمی‌توان شخصی را متهم به کاری کرد و اگر چنین کاری توسط کسی انجام گیرد، کار او جرم محسوب شده و مجرم محسوب می‌شود.

ما در این مقاله سعی داریم که به چگونگی درخواست دادن برای اعاده حیثیت بپردازیم، مراحل و شرایط انجام اقدامات قانونی موضوع ادعای شرف کردن را مشخص کنیم و تمامی جزئیات لازمی را که شما باید انجام دهید را بیان کنیم تا شما بتوانید تهمت روا داشته را سرکوب کنید.

گروه حقوقی پرشیا با بهره‌مندی از وکلای مجرب در تمامی زمینه‌های حقوقی، از جمله وکیل آنلاین و ارائه مشاوره‌های لازم، در خدمت هموطنان عزیز هستند. این گروه تمامی تلاشش آشنایی درست شما با مسائل قانونی است؛ تا بتوانید به بهترین نحو ممکن با برخورداری از یک وکیل کیفری از حقوق خود دفاع کنید.

 

با ما همراه باشید

 

 

اعاده حیثیت چیست

اعاده حیثیت چیست؟

برخورداری هر فرد از حق قانونی اعاده حیثیت یک اصل اجتماعی است. هر شخص به عنوان یک شهروند و فردی که در اجتماع زندگی می‌کند، باید بتواند در کمال آرامش و به دور از حاشیه‌ها از زندگی فردی و اجتماعی سالمی برخوردار باشد.

در صورتی‌ که یک فرد در اثر نا آگاهی یا از عمد بخواهد شخصی را متهم به کاری کند که برای اثبات آن هیچ دلیل قانع کننده‌ای نداشته باشد و فقط هدفش از این هتک حرمت آسیب زدن به شخصی خاص باشد، باید با آن طبق قانون برخورد شود و برای این کار مجازاتی در نظر گرفته شود.

اگر شما فردی هستید که به این شیوه می‌خواهید موجب خراب کردن وجهه‌ی اجتماعی کسی شوید، باید مراقب عواقب بعدی آن از نظر قانونی باشید؛ چون شخص مورد اهانت قرار گرفته می‌تواند تحت عنوان قانونی اعاده حیثیت از شما شکایت کرده و محکومتان کند.

البته هرکدام از طرفین برای اثبات حرف‌های خود باید دلیل قانع کننده و مدرک داشته باشند. در این نوع از شکایت، فرد یا وکیل کیفری او باید با مراجعه به دادسرا، علیه کسی که افترا زده است یک شکایت تنظیم کنند.

 

شروط واجب برای شکایت اعاده حیثیت

به عنوان شخصی که قرار است برای اعاده حیثیت خود، شکایت مطرح کنید و از افترا زننده شاکی هستید که حرف‌های او یک دروغ محض است، باید از شرایط قانونی آن برای مدعی شدن آگاه باشید؛ در غیر این‌ صورت اگر حق هم با شما باشد در اثر نداشتن علم کافی در دفاع از خود یک بازنده هستید.

با اطمینان کامل شخصی که با سوءنیت تهمت روا داشته است، با دست پر ظاهر خواهد شد؛ پس برای دفاع از حقوق خود و ادعای شرف کردن اگر اطلاع کافی ندارید، از یک وکیل کیفری دارای تخصص کمک بگیرید. گروه حقوقی پرشیا در زمینه مسائل و مشاوره‌های حقوقی با برخورداری ازمجموعه وکلای مجرب خود، حاضر به ارائه خدمت به هموطنان عزیز است.

شروط واجب زیر از مواردی هستند که برای طرح شکایت اعاده حیثیت لازم هستند:

  • تهمتی ناروا به فردی زده شده باشد و یا انتساب کردن یک جرم غیر واقعی به فرد
  • از شخصی به صورت علنی و کاملا واضح اسم برده شود
  • اتهامی را که زده شده اثبات نشده باشد و هیچ مدرکی دال بر مجرم بودن شخص مورد اتهام واقع شده، نباشد.
  • خدشه‌ دار کردن حیثیت اجتماعی یک فرد و بازی با آبروی او؛ بدین صورت که شایعه پراکنی کرده، یا در رسانه‌ها و انظار عمومی اهانت انجام شود و اوراقی تقلبی در این باره منتشر شده باشد.

فرد اتهام زننده باید بداند که در صورت این شرایط حکم راه رفتن در لبه تیغ را دارد و دیر یا زود تمامی افتراهای که روا داشته است زیر سوال می‌رود و از نظر قانونی مجرم شناخته خواهد شد.

 

برای آشنایی با دیگر جرایم کیفری مانند کلاهبرداری می‌توانید به صفحه وکیل کلاهبرداری مراجعه کنید.

 

مجازات در نظر گرفته شده برای اعاده حیثیت

همانطور که گفتیم شخص افترا زننده مجرم شناخته شده و برای مجازات کردن او، از سوی مراجع قضایی جلساتی ترتیب داده می‌شود که این مجازات‌ها، مجازات‌های بازدارنده نامیده می‌شوند و دارای سه اصل حدود، قصاص و دیات هستند. البته در نوع مجازات‌ها تجدید نظرهایی صورت گرفته که اصل آن‌ها به همان شکل سابق است.

برای اعاده حیثیت شخصی که به او اتهام زده شده، می‌تواند با مراجعه به دادگاه علیه فرد افترا زننده شکایت طرح کند که با پیگیری‌ها و بررسی‌های لازم، آن فرد مجرم شناخته شده و مشمول مجازات خواهد بود. همچنین فردی که مورد هتک حرمت قرار گرفته، از نظر معنوی هم آزار دیده است و باید برای آسیب معنوی وارده شده جبران در نظر گرفته شود.

جبران آسیب معنوی برگرفته از افترا زدن، یک جرم مدنی شناخته شده و در قانون ماده 1 مستندات آن وجود دارد که با استناد به ماده 697 و 698 قانون مجازات اسلامی، برای جبران خسارت معنوی تدابیری صورت خواهد گرفت. فرد مورد اهانت قرارگرفته با توجه به اینکه دارای محدودیت زمانی برای طرح دعوی خود نیست، بهتر است که در اولین فرصت شکایت خود را پیگیری کند.

طبق ماده نوشته شده 697؛ برای اعاده حیثیت، قاضی مربوطه موظف است که متهم افترا زننده را به حدود یک ماه تا یک سال دوره حبس و یا 74 ضربه شلاق محکوم کند و بر اساس قانون تعیین مجازات و ماده نوشته شده 698، هرگونه آسیب مادی و معنوی را باید به حبس تعزیری با زمان 2 ماه و دو سال و ضربات شلاق محکوم کند.

 

دادخواست اعاده حیثیت

دادخواست اعاده حیثیت چگونه انجام می‌شود؟

فردی که به دلیل یک شکایت مجهول و نامعلوم از او، باعث لکه‌دار شدن حیثیتش شده است، با تمامی شروطی که بیان کردیم و با دادن یک دادخواست برای ارائه شکایت خود در دادسرا، می‌تواند از اتهام زننده شاکی شود و همانطور که گفتیم، با دلیل و مدارک قابل اثبات افتراهای روا داشته را مطرود کند.

با جوانب در نظر گرفته شده و بی‎گناه مشخص شدنش، مرتکب افترا از نظر کیفری مجرم شناخته شده و باید مجازات شود. از این رو آن شخص مورد پیگیر قانونی قرار خواهد گرفت؛ پس شما باید تقاضای عواقب کار شخص را از دادگاه بکنید.

در مراحل بعدی مراجع قضایی از شخص تهمت زننده درخواست می‌کند که به دادگاه احضار شود و اگر دفاعیه یا اعتراضی دار بیان کند، در صورت اثبات عمدی بودن ادعاهای او، برایش درخواست کیفر می‌شود و پرونده او جهت بررسی به دادگاه عمومی جزایی فرستاده می‌شود.

در دو صورت فرد حق ادعا کردن تحت عنوان اعاده حیثیتش را دارد:

  • اتهامی ناروا به او زده شده باشد

کسی که برای ادعای شرف خود اقدام می‌کند، زمانی این حق را دارد که اتهامی به او وارد شده باشد، بدون اینکه صحت داشته باشد و باعث مورد تمسخر قرار گرفتن و رفتار نامناسب سایر افراد با او شود.

  • سخن بر زبان رانده شده حیثیت او را لکه دار کرده باشد

سخنی که در قالب اتهام به فرد باشد و سبب آسیب معنوی و مادی به او شود، وجهه‌ی اجتماعی و شخصی‌اش را خدشه دار کرده باشد.

شما با بهره‌مندی از یک وکیل کیفری، می‌توانید بدون درگیری ذهنی و دغدغه، کار خود را سریع‌تر و بهتر پیش ببرید و با هزینه ناچیزی که می‌کنید نتیجه بسیار مثبتی نصیب‌تان خواهد شد.

 

سخن پایانی

با بیانی رسا و ساده سعی کردیم شما را با مسئله اعاده حیثیت و نحوه پیگیری و چگونه صورت گرفتن قانونی آن، آشنا کنیم تا اگر در صورت عمل غیر انسانی فردی با شما این اتفاق رخ داد، شما بتوانید از حق خود دفاع کرده و مدافع حقوق انسانی و اجتماعی خود باشید که هر کسی به خودش اجازه ندهد تا با سوءنیت و از عمد باعث آسیب زدن به موقعیت و وجهه ی اجتماعی کسی شود.

در زمینه این مساله حتما باید با آگاهی کامل از شرایط خود وارد عمل شوید و اگر اطلاع کافی ندارید از یک وکیل کیفری کمک بگیرید. گروه حقوقی پرشیا در دفتر وکالت شمال تهران با برخورداری از مجموعه ای از وکلای مجرب، از جمله وکیل کیفری و مشاوره‌های حقوقی و خصوصی به صورت آنلاین و حضوری جهت حمایت و راهنمایی شما، آماده به خدمت هستند. فقط کافی است با برقراری تماس با شماره‌های تلفن: 26852793-021 و همراه: 09122714725 آتش پیکر، از خدمات آن‌ها بهره‌مند شوید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

09121406834

10دقیقه مشاوره حقوقی رایگان!