مراحل تقسیم ارث : ارث اموالی است که از یک فرد به جای مانده و پس از فوت او مطابق با شرایط موجود بین وراث تقسیم خواهد شد. یکسری طبقاتی در تقسیم بندی ارثیه وجود دارد که ارث فرد متوفی به وسیله این طبقات به افراد گوناگونی داده خواهد شد. در ادامه به مطالب بیشتری درمورد ارث و مراحل تقسیم ارث میپردازیم.
رشته حقوقی که دانشجوهای کشور در آن تحصیل میکنند، چندین شاخه است که یکی از آنها حقوق مدنی میباشد که مواردی مانند ارث و قوانین و مقررات آن را در بر میگیرد. زمانی که فردی از دنیا میرود یکی از موضوعات مهمی که بیشتر مورد بحث قرار میگیرد، بحث اموال و تقسیم بندی آنها است. شما میتوانید با راهنماییهای گروه حقوقی پرشیا در دفتر وکالت شمال تهران مراحل تقسیم ارث را به خوبی انجام دهید.
با ما همراه باشید.
ارث چیست؟
اموال به جامانده افراد در صورت فوت، به وراث خواهند رسید و طبق قانون بین آنها تقسیم بندی میشوند که به این اموال، ارث میگویند. ارثیه در واقع اموال و دارایی فردی به حساب میآید که قادر است قبل از مرگ خود به وراث ببخشد یا در صورت نبخشیدن هم پس از مرگ فرد و پس از انجام امور اداری این ارثیه بین آنها تقسیم خواهد شد.
مراحل تقسیم ارث با توجه به شرایط متوفی متفاوت است؛ در حالتی که فرد ورثهای داشته باشد، اموالش بین آنها پخش میشود ولی اگر فرد متوفی هیچ وراثی نداشته باشد اموالش بعد از طی شدن روال قانونی و گذشت حدود 10 سال به خزانه دولت پرداخت خواهد شد و در واقع اموال او نصیب دولت میشود.
یکی از موضوعاتی که در تقسیم بندی ارث مورد توجه قرار میگیرد، میزان ارث هر فرد است که اکثر دعواهای وراث سر این موضوع رخ میدهد. به این منظور شما باید قادر باشید که در مورد این موضوعات اطلاعاتی داشته باشید تا شما نیز همانند سایر افراد دچار مشکلاتی از این قبیل نشوید. شما میتوانید از وکیل حقوقی در تهران، تجریش و نیاوران یا وکیل خانواده توسط گروه حقوقی پرشیا در تمام زمینههای حقوقی کمک بگیرید.
انواع روشهای تقسیم ارث
مراحل تقسیم ارث دارای روشهایی است که وراث باید طبق آنها پیش رفته و اموال را تقسیم کرده و تحویل بگیرند. برای تقسیم کردن ارث 2 روش وجود دارد که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم:
توافق بین وراث
در حالتی که تمامی وراث بخواهند سریعا اموال بین آنها تقسیم شود در تقسیم آن به توافق میرسند. در این مواقع یک تفاهم نامهای نوشته شده و توسط وراث امضا میشود که مطابق با آن سهم هر کدام از وراث مشخص شده و تحویل آن داده خواهد شد.
عدم توافق بین وراث
در این صورت افراد هیچگونه توافقی برای تقسیم ارث ندارند و برای اینکه بتوان رضایت هر یک را به دست آورد باید درخواستی برای تقسیم ارث به دادگاه داده شود. دادگاه در این حالت قادر خواهد بود تا میزان سهم هر نفر را مشخص کرده و به او پرداخت کند.
طبقات تقسیم ارث
تقسیم ارث در هر کشوری دارای قاعده و قانون خاصی است که ما موظف به رعایت آنها هستیم. تقسیم بندی ارث به طبقات گوناگونی دسته بندی شده که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم:
- طبقه اول: شامل پدر و مادر فرد مرده، فرزندان آن، نوههای فرد مرده
- طبقه دوم: شامل اجداد، خواهر و برادر و فرزندان آنها
- طبقه سوم: شامل عمو، عمه، دایی، خاله و درنهایت فرزندانشان
مراحل تقسیم ارث
مراحل تقسیم ارث یکی از مسائل مهمی است که باید مورد توجه قرار بگیرد. هر وارث برای اینکه بتواند به سهم خود از ارث برسد، لازم است تا طبق مراحل زیر پیش رود. در ادامه به بررسی مراحل تقسیم ارث میپردازیم:
- برای اینکه مراحل تقسیم ارث را به خوبی پیش ببرید، باید از گواهی انحصار وراثت برخوردار باشید.
- تقسیم ارث با توافق یا عدم توافق وراث که اگر با عدم توافق مواجه شوند، موظف مراجعه به دادگاه هستند.
- در صورت عدم توافق وراث، ارث توسط مقام قضایی تقسیم بندی خواهد شد.
- با رضایت هریک از وراث امکان نقل و انتقال اموال را دارید.
- دادگاه سهم هر ورثه را بر اساس اموال، تعیین خواهد کرد.
- در صورت داشتن طلبکار، در ابتدا سهم آنها پرداخت خواهد شد.
- سپس مهریه و سهم همسر متوفی پرداخت میشود.
- و در نهایت برخی از اموال متوفی که به صورت مشاع بوده، بین تمامی وراث تقسیم خواهد شد.
مراحل تقسیم ارث فقط به راحتی مطالعه کردن نیست؛ بلکه باید سختی و دشواریهای زیادی را متحمل شوید تا بتوانید با موفقیت تمامی مراحل تقسیم ارث را پشت سر گذاشته و سهم خود را دریافت کنید.
گواهی انحصار وراثت چیست؟
همانطور که در مراحل تقسیم ارث گفتیم، گواهی انحصار وراثت در زمان تقسیم ارث مورد نیاز است و تا زمانی که این گواهی وجود نداشته باشد اجازه انجام مراحل تقسیم ارث به وراث داده نخواهد شد. در واقع این گواهی نشان دهنده این است که فرد متوفی چند ورثه دارد. پس باید بدانید برای تقسیم کردن ارث یکی از مسائلی که وجود دارد، گرفتن گواهی انحصار وراثت است.
حال برای دریافت این گواهی کافی است تا یکی از وراث درخواستی به شورای حل اختلاف جهت گرفتن گواهی کند در این صورت این گواهی صادر خواهد شد و افراد به راحتی خواهند توانست ارث فرد متوفی را بین وراث تقسیم بندی کنند. حتی در صورتی که سایر وراث راضی به دریافت این گواهی نباشند هم شما میتوانید اقدام کرده و آن را بگیرید. در ادامه به نکاتی که نیاز است در هنگام گرفتن گواهی توجه داشته باشید، میپردازیم.
هنگام گرفتن گواهی انحصار وراثت باید به چه نکاتی توجه کنیم؟
- در گام اول برای گرفتن گواهی باید درخواست گواهی انحصار وراثت را از طرف خودتان به یکی از دفاتر پیشخوان خدمات قضایی بدهید.
- در گام دوم باید مدارکاتی از جمله شناسنامه، استشهادیه محضری، گواهینامه مالیاتی و گواهی فوت فرد متوفی، وصیتنامه و… را به سازمان مربوطه تحویل دهید.
- در گام سوم باید صبر کنید تا درخواست شما توسط شورای حل اختلاف بررسی شده و پس از تکمیل تمامی مراحل، باید همه وراث و افراد طلبکار و بدهکار به فرد متوفی را پیدا کرده و به شورای حل اختلاف معرفی کنید.
- در گام چهارم پس از تکمیل تمامی مراحل ذکر شده، گواهی انحصار وراثت صادر خواهد شد و شما میتوانید نسبت به تحویل گرفتن آن اقدام کنید.
انواع گواهی انحصار وراثت
گواهی انحصار وراثت دو نوع است که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم:
- گواهی نامحدود، هنگامی که فرد متوفی دارای اموالی بیش از 500 میلیون ریال باشد.
- گواهی محدود، هنگامی که فرد متوفی دارای اموالی کمتر از 500 میلیون ریال باشد.
“برای آشنایی با مراحل تقسیم ارث از زبان وکیل ارث در گروه حقوقی پرشیا میتوانید به صفحه وکیل ارث و میراث مراجعه کنید.”
چگونگی تقسیم ارث
چگونگی تقسیم ارث یا مراحل تقسیم ارث یکی از مسائل مهمی است که برخی از وراث، در مواجه با آن با سایرین وراث دچار مشکل و اختلافاتی میشوند که در بیشتر مواقع کار به شکایت و دادگاه میرسد. در ادامه به نوعهای گوناگون تقسیم بندی ارث میپردازیم:
تقسیم ارث در زمان حیات (قبل از فوت)
یکی از روشهای رایجی که در تقسیم ارث به گوشمان میرسد، تقسیم ارث در زمان حیات است. یعنی فرد قبل از فوت خود ارثیه هریک از وراث خود را میدهد. در این روش، فرد قادر است که میزان بیشتر از یک سوم اموال خود را به وراثش واگذار کند. البته باید صلح نامهای بین صاحب اموال و وراثش منعقد شود.
تقسیم ارث پدری بین فرزندان پسر و دختر
در صورتی که فرد متوفی دارای یک فرزند دختر یا پسر باشد تمامی اموال آن به این فرزند خواهد رسید ولی اگر دارای فرزندان دختر یا پسر باشد، تمامی اموال توسط شرایط تقسیم به هرکس داده خواهد شد ولی در حالی که تمامی وراثین پسر یا دختر باشند، اموال به صورت مساوی تقسیم شده و به آنها میرسد و در حالت آخر اگر تعداد فرزندان پسر و دختر متفاوت باشد، پسر دو برابر فرزند دختر سهم میبرد.
تقسیم ارث مرد بدون فرزند
مراحل تقسیم ارث برای مورث بدون فرزند این چنین است که اگر در صورتی که فرد متوفی مرد بوده و هیچ فرزندی نداشته باشد، یک چهارم از اموالش به همسر رسیده و مابقی اموال طبق طبقات به سایر افراد خواهد رسید.
تقسیم ارث پدربزرگ و مادربزرگ
در صورتی که پدر یا مادر کسی فوت کرده باشد و فرزند نیز بعد از هر یک از آنها البته قبل از تقسیم ارث فوت کند، به همان اندازهای که قرار بود به فرزند ارث برسد این ارث به فرزند او انتقال مییابد؛ یعنی در واقع نوه پدربزرگ یا مادربزرگ ولی اگر پدر یا مادر آن قبل از پدربزرگ یا مادربزرگ فوت کرده باشد، هیچ سهمی از ارث به نوه نخواهد رسید.
تقسیم ارث منزل مادر
منزل مادر مال غیر منقولی است که جزو ماترک متوفی به حساب میآید. پس به این صورت وراث قادر هستند پس از فوت مادر طبق طبقات بیان شده اقدام به تقسیم منزل کنند.
تقسیم طلای مادر
در این روش نیز تمامی طلاهای مادر پس از فوت، باید قیمت شده یا به فروش برسند و سهم هر فرزند پرداخت شود.
تقسیم ارث محجور
کسانی که به عنوان محجور معروف هستند به سه دسته کلی دسته بندی شدهاند که شامل دیوانه، صغیر و غیر رشید هستند. افراد دیوانه بههیچ وجه اجازه تصمیم گرفتن برای خود را ندارند و دیگران برایشان تصمیم میگیرند؛ افراد صغیر کسانی هستند که به سن قانونی (18 سالگی) نرسیدهاند و سرپرستان برایشان تصمیم میگیرند؛ افراد غیر رشید کسانی هستند که به سن قانونی (18 سالگی) رسیدهاند ولی درک و فهم کافی برای تصمیم گیری در مسائل را ندارند.
مراحل تقسیم ارث در این چنین شرایط متفاوت بوده و پیشنهاد میشود با وکیل ارث راهنمایی گرفت.
مالیات حاصل بر ارثیه
مالیات حاصل بر ارث از جمله مالیاتی است که پس از فوت صاحب اموال، باید توسط وراث آن به دولت پرداخت شود؛ در حالتی که وراث این مالیات را پرداخت نکنند اجازه تقسیم کردن ارث به آنها داده نخواهد شد.
نکته: پرداخت این نوع مالیات اجباری است و حتماً باید پرداخت شود.
حل اختلافات وراث در هنگام تقسیم ارث
گاهی اوقات پیش میآید که وراث در مراحل تقسیم ارث به مشکل برخورده و اختلاف پیدا میکنند. در این صورت یکی از وراث که قصد گرفتن ارث خود را دارد باید درخواستی به دادگاه بدهد. پس از این دادگاه قادر است تا تمامی وراث را جمع کرده و از موضوع به طورکلی آگاه شود و در صورتی که اموال مرده قابل تقسیم باشد، اموالی مثل پول سهم هرکس را از آن جدا کرده و خواهد دارد ولی اگر اموال او منزل یا ماشین باشد، این اموال توسط دادگاه به مزایده گذاشته خواهد شد و هنگام فروش رفتن، سهم هرکس پرداخت خواهد شد.
نکته: اگر اموال فرد متوفی ماشین یا منزل باشد، یعنی در واقع نقد نباشد و باید زمانی را برای فروش آن صبر کرد. در این حالت دادگاه نمیتواند حق هر شخص را جداگانه پرداخت کند و وراث باید تا زمان فروش رفتن اموال صبر داشته باشند.
سخن پایانی
ارث اموالی است که از افرادی که نسبت نزدیک دارند به ما میرسد. زمانی این ارث تقسیم خواهد شد که صاحب آن از دنیا رفته باشد یا حتی در برخی اوقات فردی پیدا میشود که قبل از فوت اموال خود را بین وراثش تقسیم کند. البته نکته مهمی که در تقسیم ارثیه فرد زنده وجود دارد این است که فرد زنده میتواند بیش از یک سوم اموال خود را تقسیم کند و مابقی باقی بماند.
در صورت داشتن هرگونه سؤال یا مشکلی درمورد ارث و مراحل تقسیم ارث میتوانید از گروه حقوقی پرشیا کمک بگیرید و با کمک گرفتن از وکلای حقوقی و خانواده به سؤالات خود پاسخی مناسب پیدا کنید. همچنین شما قادر هستید تا با تماس گرفتن با شماره تلفنهای 26852793-021 / 091222714725 از مشاوره تلفنی برخوردار شوید.
مراحل تقسیم ارث و میراث با توجه به نکات موجود در قانون ذکر میشود؛ با وجود تمامی نکات، در صورت نیاز به اثبات وضعیت خود و یا احقاق حق خود در مراجع قانونی باید از طریق وکیل پایه یک دادگستری این امر پیگیری شود.
امیدواریم از مطالب بیان شده لذت برده باشید و توانسته باشیم تا مطالب مفیدی را در اختیارتان قرار دهیم.