نحله چیست؟ نحله مانند نفقه و مهریه یکی از حقوق تعلق گرفته به زن در حین ازدواج محسوب میشود. شرایط برخورداری از نحله با مهریه و نفقه تفاوت دارد؛ در واقع نحله اجرت المثل ایام زوجیت است. زوجه میتواند در حین عقد مهریه خود را مطالبه کند و در همان زمان میتواند از گرفتن حق مهریه هم برخوردار شود ولی نحله با صورت گرفتن طلاق و انجام جدایی قابل دریافت و اخذکردن است.
ما در این مقاله سعی داریم بیان کنیم که نحله چیست؟ زن چه زمانی میتواند متقاضی و دادخواه این حق قانونی خود شود؟ آیا زوج میتواند همسر خود را از این حق قانونی محروم کند؟ و نقش یک وکیل در گرفتن اجرت قانونی، مشخص شده چقدر میتواند مفید باشد؟
برای اینکه زن بتواند از حقوق قانونی زمان بعد از طلاق خود به صورت قانونی دفاع کند، باید از وکیل حقوقی یا وکیل خانواده کمک بگیرد. گروه حقوقی پرشیا با مجموعهای از وکلای مجرب و ارائه مشاوره حقوقی آنلاین در خدمت رسانی به هموطنان عزیز و کسانی که در زمینه مسائل حقوقی طلاق خود هنوز نتوانستهاند از حق قانونیشان برخوردار شوند، یاری خواهد کرد.
با ما همراه باشید
معنای لغوی نحله چیست؟
واژه نحله معنی هدیه و بخشش میدهد. این لغت در جهت در نظرگرفتن حقی برای زن است که در قبال زحماتی که سالهای متمادی در زندگی زناشویی خود متحمل شده است، قابلیت اجرا دارد. اصل تعریف و تعلق گرفتن این حق به زن این است که او زمانی میتواند از آن برخوردار شود که زمان جدایی و گرفتن طلاق، برای همه کارهایی که برای زندگی متاهلی خود، بدون هیچ چشم داشتی انجام داده، قابل دریافت است.
زوجه در زندگی زناشویی، فرمانبرداری و احترام به شوهر و پرورش و تعلیم فرزندانش از تکالیف اصلیاش محسوب میشود اما سایر فعالیتی که در طول زندگی مشترک خود انجام داده است، میتواند دارای حقوق و مزایایی به اسم نحله باشد. البته این موضوع به این معنی نیست که در این حین قانون بخواهد به مرد فشاری متحمل کند؛ پس با توجه به درآمد و اوضاع مالی مرد، پرداخت این حق به زن قابل اجرایی شدن است.
توجه کنید که در هر صورت زن باید بداند که بعد از جدا شدن، این حق قانونی برای او در نظر گرفته شده است و میتواند برای دریافت آن و گرفتن حق خود اقدام کند. در زمینه این مسائل میتوانید از وکلای ما در گروه حقوقی پرشیا به خصوص وکیل طلاق کمک بگیرید.
در چه شرایط نحله به زن تعلق میگیرد؟
زوجه باید این موضوع را بداند که در صورتی میتواند درخواست حق ذکر شده را داشته باشد که زوج متقاضی طلاق باشد و در صورتی که زن درخواست طلاق داده باشد، امکان برخورداری از این حق برای زن ممکن نیست. دستمزد قانونی تعیین شده، یک نوع دفاع از زوجه در مقابل ترک زندگی توسط زوج و جدایی از زن است.
زوجه در مدتی که به عنوان همسر زوج، در زندگی زناشویی خود مشغول به زندگی کردن است، نمیتواند ادعایی درباره گرفتن دستمزد داشته باشد و فقط بعد از جدایی آن هم به دلیل اینکه مرد خواستار این جدایی باشد، میتواند از این حق برخوردار باشد.
دادگاه مربوطه، با در نظر گرفتن شرایطی برای زن، برخوردار شدن از این حق را به وی میدهد. تعداد سالهای زندگی مشترکی که زن داشته است، بررسی مشاغل زن و مرد، وضعیت و موقیت مالی که زوج دارد، مقدار و اندازه این حق و دستمزد را مشخص میکند. پس زن برای دفاع از حقوق خود و تقدیم دادخواستش به دادگاه برای گرفتن حق دستمزد سالها زحمات خود، میتواند از شرایط گرفتن دستمزد ذکر شده بهره مند شود.
در جلسهای که با حضور زن و مرد تشکیل میشود، زن باید اثبات کند که شوهرش او را وادار به فعالیتهایی که در محدوده وظایف تعریف نشدهاش بوده، کرده است؛ پس باید از این مزیت برخوردار شود.
زن برای دریافت حق خود و سایر حقوقی مثل اجرت المثل، میتواند به دادگاه محل سکونت زندگی مشترک خود با ارائه دادخواست لازم، خواستار برخورداری از اجرت المثل زن یا دستمزد شود که دادگاه مزبور با بررسی این درخواست، از زوجین میخواهد که در یک زمان مشخص در جلسه صورت گرفته، حضور یابند.
قانون نحله در قوانین کشور
در قانون اسلام این اصل پا برجا است که برای همه اقدامات صورت گرفته توسط هر شخص باید پاداشی در نظر گرفته شود و در صورتی که یک کار یا فعالیتی فیسبیلالله انجام شده باشد، باید اثباتی برای آن وجو داشته باشد. بر این مبنا اگر زن به کار در خارج از منزل به اجبار شوهر خود مشغول شده باشد که جزو وظایف قانونی او نیست، از مزایا و پاداشی برخوردار خواهد بود.
درباره برخورداری زن از حقوقی مثل نحله زن، اختلاف نظرهایی مانند این وجود دارد. زن فعالیتهایی را که در طول زندگی زناشوییاش انجام داده است، جزو تکالیف او به شمار میرفته و نباید برای او اجرتی در نظر گرفت. زوجه باید مطلع باشد که به آسانی نمیتواند از این حق برخوردار شود و اگر از یک وکیل خانواده یا وکیل حقوقی کمک بگیرد به شکل بهتری میتواند کارهای خود را پیش ببرد. اگر نیاز به وکیل طلاق و یا وکیل طلاق توافقی دارید پیشنهاد میکنیم با شماره تماس های: تلفن : 26852793-021 / همراه : 09121406834 آتش پیکر در تماس باشید.
با توجه به چیزی که در کتاب قانون وجود دارد، نحله یک نوع هدیه از جانب شوهر به زن است و بر اساس قانون، زن به جز موارد تمکین شوهر و پرورش فرزندان، با توجه به شکل گرفتن دادخواست طلاق از سوی مرد میتواند برای تمام کارهایی که در حوزه وظایف او نبوده و انجام داده است، مزایا دریافت کند.
مشخص کردن تکلیف این حق توسط دادگاه، با توجه به اوضاع مالی مرد و درآمد آن میتواند متغییر باشد و زوج موظف است هزینهای را که دادگاه برای مرد در قبال سالها زحمات زوجه در زندگی مشترکش، در نظر گرفته، بدون هیچ کم و کاستی پرداخت نماید.
تفاوت نحله با اجرت المثل زن
اجرت المثل دستمزدی است که بعد از پایان یافتن مدت زندگی زناشویی از روی درآمد مرد و کارهای زن تعیین میشود. پس در این صورت اجرت المثل و نحله از شرایط مشابهی برخوردار هستند و هر دوی این حقوق و مزایا در صورت اینکه درخواست طلاق از سوی مرد باشد، انجام خواهد گرفت.
لازم به ذکر است که اگر مرد بتواند اثبات کند که این جدایی، به دلیل رفتارها و برخوردهای نادرست زن بوده، زن از درخواست کردن برای هر گونه اجرت یا دستمزدیمعاف خواهد شد.
دو حقی که به عنوان اجرت برای زن در نظر گرفته شده است، از مزایای تعلق گرفته برای زن حساب میشود و زن تنها میتواند یکی از آنها را بخواهد که بر طبق دستور دادگاه، اگر یکی از این دو نوع دستمزد به زن تعلق گیرد، حق دیگر قابل چشم پوشیدن است و پرداخت نخواهد شد.
اجرت المثل نیز برای انجام کارهای زن بدون اینکه از وظایف او بوده باشد و بر اساس دستور اجباری مرد انجام گرفته باشد، قابل بررسی است. البته تمام این امتیازات، زمانی به زن تعلق میگیرد که زوجه بتواند اجبار شدن خودش به فعالیتهای خارج از حوزه وظایف خود توسط شوهرش را به اثبات برساند.
سخن پایانی
تمام سخنانی که درباره نحله و اجرت المثل گفته شد، برای کمک به زنانی است که نمیدانند دارای حقوق قانونی اینچنینی، در برابر مردانی که قصد دارند ظلم روا دارند، هستند. مردهایی که سعی دارند حق زنانی را که سالها برای زندگی زناشویی و مشترک خود، چه در داخل منزل و چه بیرون از منزل زحمت کشیدهاند را ندهند.
در اجتماعی که زن نمیتواند بعد از جدایی به راحتی صاحب شغلی شود تا بتواند از خود حمایت کند، نیاز است که زن خواهان حقوق قانونی خود شود و تمام ادلههای لازم را برای به اثبات رساندن فعالیتهای خارج از حوزه وظایف خود را جمع آوری کند تا بتواند از هرکدام از حقوقی که ممکن است به او تعلق گیرد برخوردار شود. در صورتیکه زوجه به تنهایی قادر به اثبات شرایط برای برخورداری از حقوقش نباشد لازم است که از یک وکیل متخصص در دفتر وکالت ما در گروه پرشیا کمک بگیرد.
گروه حقوقی پرشیا با مجموعهای از وکلای دارای تخصص و ارائه مشاورههای حقوقی و خصوصی به صورت آنلاین و حضوری حاضر به خدمت رساندن به هموطنان عزیز است و شما با تماس گرفتن با شمارههای، تلفن: 26852793-021 و همراه: 09122714725 آتش پیکر، میتوانید از خدمات حقوقی ما بهره مند شوید.