فروش مال غیر و مجازات آن

امتیاز دهید post
آنچه در این مطلب می‌خوانید

فروش مال غیر به چه صورت انجام می‌شود؟ پس از معامله مال غیر، حقوق مالک  و فرد بزه دیده به چه صورت مشخص می‌شود؟ حکم مجرم در دادگاه کیفری صادر می‌شود یا در دادگاه حقوقی مورد قضاوت قرار می‌گیرد؟ در این مطلب با تمامی نکات و قوانین وضع شده و همچنین ارکان فروش و یا انتقال مال غیر آشنا می‌شوید.

 

با ما همراه باشید

 

فروش مال غیر چیست؟

فروش مال غیر به معنی اقدام به معامله ملک یا دارایی است که فروشنده آن مالک اصلی دارایی نباشد و فروشنده بدون اطلاع مالک اصلی و یا دریافت وکالت نامه از طرف وی، اقدام به معامله ملک کند. از آنجایی که فروش مال غیر جرم محسوب می‌شود لذا برای این جرم قوانین به خصوصی تصویب شده است.

برای اقدام به طرح شکواییه تحت عنوان فروش مال غیر باید ابتدا نسب به مدارک لازم برای شکایت فروش مال غیر و مراحل پیگیری آن دانش کافی را داشته باشید؛ لذا پیشنهاد می‌کنیم حتما پیش از هر اقدامی، جهت اخذ مشاوره با وکیل حرفه ای در تماس باشید.

 

مجازات فروش مال غیر

صدور حکم برای مجازات فروش مال غیر به نحوه انجام جرم بستگی دارد؛ چرا که در وهله اول باید کیفری و یا حقوقی بودن جرم تعیین شود تا در مراحل بعدی دادگاه مورد نظر برای اجرای حکم، مشخص شود. طبق قانون جرایمی که در قبال قرارداد ها و تعهدات میان افراد حقیقی و یا حقوقی انجام شود در دادگاه حقوقی و جرایمی که با اعمال خشونت و رفتار فیزیکی و.. انجام شود در دادگاه کیفری مورد بررسی قرار می‌گیرند.

مجازات فروش مال غیر اگر همراه با خشونت و یا اعمال فیزیکی برای وادار کردن مالک اصلی به معامله باشد تحت عنوان جرایم کیفری بررسی می‌شود و در طرف مقابل اگر مجرم، مالک اصلی را فریب دهد و یا بدون اطلاع مالک، اقدام به معامله ملک وی کند، در دادگاه حقوقی مورد بررسی و بازخواست قرار می‌گیرد.

طبق قانون مجازات فروش مال دیگران، در ماده 238 قانون عمومی تعیین شده که جزئیات این قانون به این صورت می‌باشد: اگر فردی با آگاهی از این که مالی که معامله می‌کند مال غیر می‌باشد و به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم از فروش و یا معامله ی این مال برای وی سود و منفعت حاصل شود و انجام این معامله بدون مجوز قانونی بوده باشد؛ اقدام به معامله کند مجرم و کلاهبردار تلقی می‌شود.

اگر مالک اصلی از معامله ملک خود توسط فرد مجرم آگاه شود و تا یک ماه بعد از معامله به دفاتر اسناد رسمی و یا سازمان ثبت اسناد مراجعه نکند و انتقال گیرنده (خریدار) را از مالکیت اصلی خود بر مال مطلع نسازد، شریک جرم محسوب می‌شود و دفاتر ثبت اسناد موظف اند خریدار را از جزئیات معامله و مالکیت اصلی ملک مورد معامله مطلع سازند.

 

ارکان فروش مال غیر

برای انجام هر جرمی سه رکن اصلی و قانونی وجود دارد که در صورت نبود هریک از این موارد، عمل انجام شده توسط دادگاه، تحت عنوان جرم تلقی نمی‌شود؛ این ارکان به سه دسته اصلی قانونی، مادی و معنوی تقسیم می‌شوند. در ادامه تمامی ارکان جرم فروش مال غیر توضیح داده شده:

 

رکن قانونی جرم

رکن قانونی به این معنی است که در صورتی که قانون گذار و یا قضاوت کننده عمل را به صورت قانونی جرم تلفی نکند، امکان مجازات از طریق طرح شکایت و یا رسیدگی به آن وجود ندارد؛ به عنوان مثال: استفاده از کارت بانکی افراد توسط فرد دیگری بدون رضایت و یا آگاهی وی جرم تلقی می‌شود و در دادگاه کیفری مورد بررسی قرار می‌گیرد. رکن قانونی انتقال مال غیر در واقع قانون انتقال مال غیر است که به واسطه آن این عمل جرم محسوب می‌شود.

رکن مادی

رکن مادی جرم به صورت بیرونی و واضح می‌باشد و باید جرم به صورت فیزیکی انجام شود و یا اقدام آن توسط مجرم قابل ثبت باشد. در مورد رکن مادی انتقال مال غیر در این حالت حتی اگر که قبض و اقباضی صورت نگیرد اما انتقال مال تحت عنوان بیع، صلح، هبه و… انجام شود؛ از نظر رکن مادی جرم صورت گرفته است.

رکن معنوی

رکن معنوی بر خلاف رکن مادی جنبه بیرونی ندارد. نیت و یا قصد انجام کار توسط مجرم برای انتقال مال و یا انجام هرجرمی مورد بررسی قرار می‌گیرد که این امر به دو دسته سوء نیت عام و سوء نیت خاص تقسیم می‌شود.

  1. سوء نیت عام: بعنی به صورت کاملا آگاهانه مجرم رکن مادی را انجام دهد.
  2. سوء نیت خاص:در این صورت قصد مجرم آسیب و یا ضرر زدن به مالک می‌باشد.

 

تفاوت فروش مال غیر با معامله فضولی چیست؟

معامله فضولی به این معنی است که شخص ثالث بدون اجازه مالک اصلی، مال وی را به فرد خریدار منتقل کند، به عنوان مثال: دفتر رسمی املاک با توجه به مدارک و اسناد رسمی مالک، ملک وی را معامله کند(رهن،اجاره و..)و یا آن را بفروشد؛ در این صورت جرم وی تحت عنوان معامله فضولی مورد بررسی های قانونی قرار می‌گیرد.

در طرف مقابل در فروش مال غیر، فرد مجرم خود را مالک اصلی ملک معرفی می‌کند و سود حاصل از معامله را از آن خود می‌کند و با فریب دادن خریدار خود را مالک اصلی معرفی می‌کند و معامله را با امضای خود انجام می‌‌دهد؛ فروش مال دیگران علاوه بر کسب سود و منفعت توسط مجرم، برای آسیب رساندن و ضرر زدن به مالک نیز انجام می‌شود که هدف اصلی این جرم در دادگاه مشخص می‌شود.

تفاوت اصلی مال غیر و معامله فضولی طبق ماده ها 674 و 304 قانون مدنی به این صورت مشخص می‌شود که فرد ثالث در معامله فضولی با توجه به اختیارات و یا وکالت نامه ای که از مالک اصلی دارد اقدام به معامله می‌کند؛ علت بوجود آمدن این مشکل این است که فرد ثالث فراتر از حد حدود خود در وکالت نامه عمل کرده است و قصد اضرار اصیل شامل وی نمی‌شود.

ولی در فروش مال غیر فرد مجرم برای آسیب رساندن به مالک اصلی و یا کسب منفعت از معامله، خود را مالک اصلی معرفی می‌کند و از آنجایی که این عمل همراه با فریب کاری می‌باشد تحت عنوان جرم کلاهبرداری در دادگاه کیفری مورد بازخواست قرارداده می‌شود.

 

کلام آخر

در مطالب فوق با توضیحات و قوانین فروش مال غیر به صورت کامل آشنا شدید ولی برای اقدام به طرح شکایت و یا بررسی قانونی شرایط جرم، می‌بایست با باتجربه ترین وکلای پایه یک دادگستری به صورت حضوری و یا غیر حضوری ارتباط بگیرید تا علاوه بر دریافت پاسخ سوالات خود در خصوص روند دادگاه، مدارک مورد نیاز و راهکار های مورد نیاز را از وکیل دریافت کنید، تا با آگاهی کامل و داشتن تمامی مدارک اقدام به طرح شکایت به دادگاه کنید.

با بررسی تمامی شرایط توسط وکیل پایه یک دادگستری، موضع جرم نیز مشخص می‌شود که در دادگاه کیفری بررسی می‌شود یا در دادگاه حقوقی مورد قضاوت قرار می‌گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

09121406834

10دقیقه مشاوره حقوقی رایگان!