حقوق دریایی چه نوع حقوقی است؟ چه کسانی باید این حقوق را بدانند؟ چه کسی قوانین و حقوق دریایی را مشخص میکند؟ دریاهای بین المللی و آزاد تحت نطارت کدام مرجع قانونی میباشد؟ دریافت پاسخ تمامی سوالات و آشنایی با انواع حقوق دریایی درادامه مطلب…
حقوق دریایی به طور کلی برای دولت ها و افرادی که از طریق دریاها حمل نقل خود را انجام میدهند و یا از منابع دریایی برای سید مواد غذایی و یا استخراج مواد معدنی استفاده میکنند وضع میشود تا عدالت و نظم در دریاها همانند خشکی برقرارشود.
گاها افراد و یا دولت ها از بستر دریاها به دلایل مختلفی از جمله مهمترین آن یعنی ضعف در نظارت کامل مراجع قانونی، سوء استفاده میکنند که در این بین یا دولت های دیگر و یا افراد دیگر متضر میشوند که در شرایط باید از طریق بهتری وکیل حقوق دریایی اقدام به پیگیری برگشت حق حقوق خود در دادگاه های ناظر و مراجع قانونی، انجام شود.
از آنجایی که این حق و حقوق مشترک جزو حوزه حقوقی وکالت میشوند؛ لذا بهترین وکیل حقوق دریایی کسی است که از جرایم حقوقی و جزئیات قوانین دریایی که در مجامع بین المللی به ثبت و تایید رسیده اند آگاهی کامل دارد؛ و تسلط کافی در بخش حقوقی این مشکلات مانند: تنظیم قرارداد، ابطال رای داور و… دارد.
در این مطلب ازگروه حقوقی پرشیا در دفتر وکالت شمال تهران با تعریف این حقوق، وکیل حقوق دریایی و پیشینه این قوانین از زمان قدیم تا به امروز آشنا میشوید.
حقوق دریایی چیست؟
حقوق دریایی که به The Law of Admiralty یا Maritime Law معروف است؛ به طور کلی شامل مجموعه قوانین و مقررات و عرف دریایی حاکم بر روابط افراد و دول در کلیه موضوع های و مسائل و فعالیت های مربوط به دریانوردی و سفر دریایی (حمل و نقل کالا و جابجایی مسافر) است.
به معنای خاص کلمه حقوق دریایی منجمله شامل مجموعه قوانین و مقررات و عرف دریایی حاکم بر روابط افراد و دولت و کلیه کسانی است که کشتی را مورد بهره برداری قرار میدهند و مسائل ناشی از این بهره برداری و موضوعات مربوط به کشتیرانی و حمل ونقل کالا، جابجایی مسافر و ایمنی در دریاها و رعایت محیط زیست دریایی را شامل میشود.
تاریخچه حقوق دریایی
گرچه رشته این حقوق در ایران معاصر قدمت چندانی ندارد ولی تاریخ دریانوردی در ایران باستان به سان دیگر تمدن های باستانی نظیر یونان، رم، چین و مصر به گذشته های تور مربوط می شود.
امپراطوری هخامنشی از طریق ایجاد آبراه هایی نظیر تنگه سوئز و آبراه آتس که آبراه خیر برای جلوگیری از دور زدن مسیر دریایی پیرامون کوه آتس حفر شد، نقش شایانی در توسعه دریانوردی و تجارت و ارتباطات بین المللی ایفا نموده است.
لذا برای جلوگیری از درگیری های احتمالی میان کشورها در مسائل دریایی، ایجاد مراودات و معاملات اقتصادی، باعث شد که میان کشور هایی که به دریا دسترسی دارند و از طریق دریا و کشتی در حال رفت آمد هستند و یا چرخه اقتصادی دارند؛ با یکدیگر در ابتدا به صورت عرف و در ادامه در قالب قانون با نام حقوق دریایی، بر یک سری از باید ها و نباید ها به توافق برسند.
حقوق دریایی در ایران باستان
در سال ۱۸۸۶ هنگام حفر ترعه سوئز لوحه ای در آنجا کشف شد که روی آن چنین نوشته شده بود:
” داریوش شاه می گوید: من پارسی هستم، از پارس مصر را گرفتم، من فرمان حفر این ترعه را دادم، از رودخانه ای بنام نیل که در مصر جاری است تا دریایی که به پارس میرود، پس از آن این ترعه حفر شد چنانکه فرمان دادم و کشتی ها از مصر از وسط این ترعه بسوی پارس روانه شدند چنانکه میل من بود.”
در خصوص اهمیت ناوگان دریایی ایران در زمان هخامنشی هرودت مورخ یونانی “تعداد ناوهای ایران در نبرد داریوش با یونان را ۶۰۰ و در نبرد خشایار شاه با یونان ۱۲۰۰ دستگاه نوشته است و می گوید: تعداد ” رزم ناوها و کشتی های باری در این نبرد بر روی هم به ۳۰۰۰ دستگاه می رسیده است.”
به گفته مورخین و محققین ” ایرانیان در زمان هخامنشی به ارزش دریا آگاه بودند و اهمیت فراوانی به دریانوردی و اکتشافات دریایی میداده اند. در این دوره ایرانیان برای راهنمایی دریانوردان تسهیلات فنی در خلیج فارس ایجاد کرده بودند. آنطور که که مورخین و محققین بیان نموده اند از روزگاری که تاریخ دقیق آن بر ما روشن نیست در خلیج فارس برجهایی ساخته شده بود که برای راهنمایی کشتی ها سودمند بود و با فانوس های دریایی امروزی در خور سنجش می باشد. بر فراز این برج ها آتش می افروختند تا شعله های آتش همچون فانوس های دریایی اجرای وظیفه کنند.
تعریف دموراژ کشتی
واژه دموراژ (Demurrage) یا حق توقف به بازه زمانی اشاره دارد که کانتینر مازاد بر زمان تعیین شده در قرارداد (Laytime) در اختیار صاحب بار قرار دارد. صاحب بار موظف است برای این زمان به شرکت حمل و نقل جریمه پرداخت نماید.
دموراژ نقطه مقابل دیسپاچ است. دیسپاچ زمانی اتفاق می افتد که کانتینر پیش از موعد مقرر بار را خالی می کند. دموراژ برای اولین بار برای کرایه معطلی کشتی بکار برده شد اما به مرور زمان برایکانتینر نیز مورد استفاده قرار گرفت.
جهت دریافت مشاوره حقوق دریایی با وکیل حقوقی، میتوانید با گروه حقوقی پرشیا در تماس باشید: تلفن : 26852793-021 / همراه : 09122714725 آتش پیکر
فواید فانوس دریایی یا برج های روشن
برج های روشن همان فانوس های دریایی امروزی هستند که در زمان های قدیم پیش از غروب آفتاب روشن میشدند تا در تاریکی شب از طریق نور به کشتی ها علامت هشدار دهند؛ علامت با نور آتش میتوانست برای هشدار از وجود خشکی و یا وجود سخره و موانع در مسیر کشتی ها باشد و یا برای علامت دادن و راهنمایی کشتی ها به مکان درست بندر گاه برای لنگر انداختن باشد. به طور کلی فواید برج های روشن و یا فانوس های دریایی موارد زیر میباشد:
- راهنمایی دریانوردان و کشتیرانان
- اعلام خطر و هشدار با علامت دادن به وسیله آتش
- جلوگیری از ورود کشتی ها به آبهای کم ژرفا
به روایت پرفسور هادی حسن دانشمند هندی در کتاب راهنمای کشتیرانی نوشته کیاتان که بین سال های ۷۸۵– ۸۰۵ میلادی که تقریبأ ۱۵۰ سال پس از یزدگرد سوم تدوین شده است؛ آمده که در خلیج فارس خشاب هایی احداث کرده و شب ها روی آنها مشعل می افروزند تا کشتی ها راه خود را گم نکنند.
نویسندگان و تاریخ نگاران دوره اسلامی مانند: مسعودی (۳۴۶ هجری) و مقدسی (۳۷۵ هجری) و ناصر خسرو (۴۴۳ هجری) از این پایه ها به نام “خشاب که روی آنها آتش می افروخته یا چراغ در آبگینه روشن می کرده اند، در اروند رود، در کرانه های آبادان و جایی که اروند رود به دریا می پیوندد، نام برده اند.” ناصر خسرو از زبان دریانوردان، ساختن خشاب ها را به شاهان ایران نسبت می دهد.
حق ممتاز دریایی چیست؟
حق ممتاز دریایی دیگر حقوق دریایی هستند که در تعریف به بخش زیادی از مطالبات دریایی میگویند؛ که به صورت قانونی کاملا ویژه از آن ها حمایت میشود؛ و این امر زمانی محقق میشود که زمان درخواست طلب، با استقرار تبعی حق ممتاز دریایی به نفع طرف طلبکار باشد. قوانین و مقررات در خصوص حقوق ممتاز تاثیر گرفته از قوانین و عرف هایی که از زمان قدیم زواج داشتند، میباشد. که این قوانین به تدریج وارد قوانین ملی کشور ها شدند؛ و برای رفع اختلافات مقررات وضع شده بین کشور ها معاعدات بین المللی جهت روشن سازی و یکنواخت سازی قوانین حق ممتاز به تصویب و تایید رسیده است.
حق ممتاز به هدف ایجاد یک ضمانت نامه برای استیفای طلب که برای طرف طلبکار حق تثدم و تعقیب ایجاد میکند. لذا با وجود این مصادیق حق عینی تبعی است.(وثیقه عینی)
مهم ترین قواعد حق ممتاز دریایی
از مهم ترین قواعد حق ممتاز دریایی یا (MARITIME LIEN) موارد زیر میباشند؛ که در دامه مطلب به توضیح موارد زیر به صورت کامل میپردازیم.
- خسارت مشترک GENERAL AVRAGE
- صلاحیت محاکم JURISDICRION
1-خسارت مشترک
خسارت مشترک که یکی از قوانین مهم حقوق دریایی میباشد(حقوق ممتاز)؛ در خصوص خرج هایی که به صورت غیر عادی بوجود میآیند و یا خسارت هایی که به طور عمد و با اراده افراد برای حفاظت از کشتی و یا افراد درون آن بوجود میآید گفته میشود. در خسارت مشترک ناخدای کشتی برای حفظ جان افراد، دستوراتی را برای جلوگیری از درگیر شدن با خطر به خدمه برای اجرا بدهد که شاید به کشتی و یا بار کشتی آسیب وارد کند.
برای مثال: در شرایط بحران ممکن است یکسری تصمیمات توسط کشتی رانان و یا توسط خدمه کشتی گرفته شود که از نظر مالی به کشتی ضرر وارد میکند(برای مثال بار کشتی) ولی در صدد حفاظت از افراد باشد و از بروز خسارات جانی جلوگیری کند. یکی از مهم ترین تصمیمات میتواند خالی کردن باز کشتی به دریا باشد.
2-صلاحیت محاکم
صلاحیت محاکم که یکی دیگر از قواعد حقوق ممتاز دریایی میباشد؛ به منظور پیروی از قوانینی است که جهت احقاق حق دولت ها وضع میشود؛ یعنی ممکن است یکسری از مشکلات و یا اتفاقاتی برای کشتی ها رخ دهد که باعث ضرر و زیان برای کشتی و یا حتی اقتصاد کشور ها شود.
یکی از این مشکلات میتواند ایجاد درگیری کشتی ها در دریا باشد؛ برای مثال: تهاجم به کشی ها توسط دزدان یکی از این مشکلات میباشد. که طبق این قوانین بدون در نظر گرفتن ملیت و یا تابعیت افراد مجرم و یا موقعیت جغرافیایی محل وقوع جرم، مجرمین را برای مجازات به دادگاه های بین المللی جهت رسیدگی و صدور حکم انتقال میدهند.
جهت دریافت مشاوره حقوق دریایی با وکیل حقوقی، میتوانید با گروه حقوقی پرشیا در تماس باشید: تلفن : 26852793-021 / همراه : 09122714725 آتش پیکر
وکیل حقوق دریایی
حقوق دریایی از موضوع های حقوق خصوصی است که در گذشته آن را جزو حقوق تجارت میدانستند؛ ولی امروزه رشته مستقلی است که خود شامل رشته های فرعی می باشد.
این حقوق بر پایه اصولی استوار است؛ که مبنای آنها را بدوی ترین و کهن ترین عادات و رسوم معمول در سفرهای دریایی بشر پی ریزی کرده اند؛ این عادات و رسوم به حکم ضرورت و بر اثر تکرار و به مرور زمان به صورت قواعد لازم الرعایه و قانون تحت عنوان حقوق ممتاز در آمده اند. که در مطالب بالا به آن اشاره کردیم.
درمطالب فوق به قوانین حقوق دریایی اشاره کردیم، لذا با وجود قانون، وجود قانون شکنی و سوء استفاده یکسری از افراد و یا دولت ها امری اجتناب ناپذیر است.
برای جلوگیری از ایجاد مشکل برای هریک از دولت ها و یا افراد در حقوق دریایی، وجود وکیل حقوقی تحت عنوان وکیل حقوق دریایی امری واجب و ضروری است تا در صورت مشکل برای برطرف کردن مشکل و طرح دادخواست به جهت احقاق حق به مراجع قانونی مراجعه کند.
وکیل حقوق دریایی خوب، کسی است که با داشتن آگاهی و شناخت کافی از جزئیات این حقوق و قوانین بین المللی و داشتن تجربه با نحوه روند دادگاه های بین المللی بتواند به بهترین نحو ممکن در جهت احقاق حق موکلان خود که میتوانند دولت ها و یا افراد باشند اقدام کند.
برای اقدام جهت احقاق حق و یا طرح دادخواست برای دادگاه های بین المللی و یا دادگاه های داخلی رسیدگی به جرایم دریایی میتوانید با بهترین وکیل حقوق دریایی در شمال تهران که دارای تجربه های موفق در زمینه های حقوق بین المللی دارند؛ در ارتباط باشید.
وکلای گروه حقوقی پرشیا از طریق همین سایت مشکلات کاربران را به صورت آنلاین و یا با پاسخ در قسمت کامنت های هر صفحه که متناسل با مشکلات افراد باشد راهنمایی میکنند؛ از آنجایی قسمت کامنت های هر صفحه برای تمامی کاربران قابل مشاهده است لذا اگر سوالات شما به صورت شخصی و یا دارایی جزئیات زیادی است، ممکن است با پاسخ به چند سوال برطرف نشود.
لذا پیشنهاد میکنیم برای اینکه وکلای ما به صورت کامل از مشکل شما آگاه باشند و یا در صورت نیاز مدارک مورد نیاز را به صورت آنلاین و یا به صورت حضوری بررسی کنند از طریق صفحه مشاوره حقوقی آنلاین و یا باشماره تلفن :26852793-021 / همراه : 09122714725 آتش پیکر
در ارتباط باشید.